Вести

Успешно гостовање Драме и Балета у Народном позоришту Сарајево, следе наступи у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци

8 фебруар 2022

Народно позориште у Београду гостовало је 7. и 8. фебруара у Народном позоришту Сарајево комедијом Бранислава Нушића „Ожалошћена породица“ и савременим балетом Игора Пастора „Седам смртних грехова“, a овим наступима, уједно, после више деценија, обновљена је сарадња са том најстаријом и највећом театарском кућом у Босни и Херцеговини.

Сарајевска публика била је одушевљена представом по тексту славног српског комедиографа, у режији Јагоша Марковића, а извођење су пратиле салве смеха и аплаузи на отвореној сцени. 

На крају представе, публика је стајаћим овацијама и узвицима „браво" испратила глумачки ансамбл у којем су били Саша Торлаковић (Агатон Арсић), Радмила Живковић (Симка), Даница Максимовић (Сарка), Небојша Дугалић (Прока Пурић), Вања Ејдус (Гина), Александар Срећковић (Танасије Димитријевић), Нела Михаиловић (Вида), Данило Лончаревић (др Петровић, адвокат), Андријана Ђорђевић (Даница) и Душан Матејић (Мића).

Наредног дана, сарајевској публици представио се ансамбл Балета који је, такође, с великим успехом, извео савремени балет „Седам смртних грехова“, у кореографији Игора Пастора. 

Заслужен, снажан аплауз гледалаца добили су Милан Рус, Бојана Жегарац Kнежевић, Никола Бјанко, Расел Нокс, Дејана Златановски, Габриеле де Фацио, Милена Огризовић, Маја Стојаков, Мина Радоја, Љиљана Велимиров, Оља Ђукић, Наталија Аксентијевић, Соња Милованов, Антонио Бибо и Рафаеле Дилиђенте.

У оквиру гостовања, 7. фебруара у позоришном фоајеу, отворена је изложба „Борислав Бора Григоровић“ ауторке Драгице Гаћеше (у продукцији Музеја Народног позоришта у Београду), посвећена признатом позоришном, телевизијском и филмском редитељу, глумцу и сценаристи (1928-2010) који је у том театру, током деценије рада, остварио тридесет режија.  

Григоровић је био стални редитељ Народног позоришта Сарајево од 1954. године када је поставио Голдонијеву „Мирандолину“ па све до 1964. када се вратио у Народно позориште у Београду у којем је остао до краја каријере. 

Сарајевска публика моћи ће да погледа изложбу до 18. фебруара. 

У наставку ове мини-турнеје, Народно позориште гостоваће с поменутим представама и у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци; 9. октобра биће одиграна „Ожалошћена породица“, а дан касније „Седам смртних грехова“. 

У жанровском смислу, „Ожалошћена породица“ је и комедија и трагедија, где су чињенице трагедија, док угао Нушићевог посматрања на те црне чињенице указује да је реч о комедији.

Упркос похлепи, грамзивости, саможивости, лицемерству... јунака ове приче, Марковић их, ипак, не осуђује, већ са одређеном дозом љубави и емпатије указује да и у њима, без обзира на све те девијантности, постоји зрно људскости, али и, понекад, одлика бескрајно шармантних створења.

Представа је премијерно изведена 19. јануара 2018. године. 

Солиста Балета Игор Пастор за свој кореографски првенац „Седам смртних грехова“ инспирацију је пронашао током изолације наметнуте пандемијом корона вируса.

Његова полазна тачка у раду на овој представи била је чињеница да човек, у садашњем савременом и брзом свету који нам је наметнут, често због својих амбиција запоставља праве вредности и несвесно губи своју чисту страну и улази у таму људског греха. 

Премијера је одржана 9. фебруара прошле године. 

Галерија