Вести

Успешно гостовање Моцартове опере за децу „Бастијен и Бастијена“ у Горњем Милановцу

11 новембар 2021

Интерактивна оперска представа за децу Волфганга Амадеуса Моцарта „Бастијен и Бастијена“, под диригентском управом Стефана Зекића, у режији Ане Григоровић, изведена је 10. новембра у Великој сали Културног центра у Горњем Милановцу. 

У овој једночиној опери, улоге су остварили Синиша Радин (Бастијен), Милица Дамјанац, (Бастијена), Михаило Шљивић (Колас) и Бојана Бамбић (Колина).

У представи су учествовали и чланови Оркестра Опере Народног позоришта Едит Македонска (Госпођа прва виолина), Снежана Драгићевић (Госпођа друга виолина), Мирко Црнојевић (Господин виола), Јасмина Врбанић (Госпођа виолончело), Марија Лазић (Госпођа обоа) и Нада Матијевић (Госпођа клавир).

Одушевљена публика, у којој су већином била деца узраста до 12 година, испратила је комплетну уметничку екипу, на крају ове педесетоминутне представе, вишеминутним аплаузом. 

Сценографију је креирала Јасна Сарамандић, а костиме Катарина Грчић. 

„Бастијен и Бастијена“ је интерактивна представа за децу и као једно од првих Моцартових оперских дела идеална је за упознавање младе позоришне публике са опером.
 
Бастијен и Бастијена играју љубавне игре које им смишља Колас, а да би проверили своју љубав користе чак и друштвене мреже које их подједнако зближавају и удаљавају. У тој игри учествује и Колина која са публиком посматра представу и открива им тајне опере...

Адаптација либрета ради приближавања заплета деци и младима, као и убацивање едукативних делова кроз лик Колине имају за циљ да на занимљив начин упознају најмлађу публику са овим позоришним жанром. 

Интеракција са публиком одиграва се кроз представу, али и након ње, кроз разговор са ауторима.