Вести

Успешно гостовање примадоне Јадранке Јовановић у Алжиру

11 децембар 2017

Примадона Јадранка Јовановић, са гостима баритоном Оливером Његом, пијанистом Николом Рацковим и директором Алжирске опере Нур-Едином Саудијем, одржала је 4. и 6. децембра два веома успешна концерта у алжирским градовима, Алжиру и Орану.

„После мог првог првог гостовања у Алжиру 2015. године, на иницијативу Министра културе Алжира Азедина Михубија, добила сам позив да се поново представим њиховој публици. Овога пута сам предложила, да поред алжирског баритона Нур-Един Саудија,  моји гости концерта буду и српски уметници проф. Оливер Њего и проф. Никола Рацков. Тако је под високим покровитељстом господина Михубија, организован  културни догађај „Серенада пријатељства“, у новоизграђеној опери, „Буалем Бесаих“, у граду Алжиру, 4. децембра“, каже госпођа Јовановић, у изјави за сајт Народног позоришта.

Према њеним речима, концерту у овој прелепој дворани која прима 1400 гледалаца, поред Михубија, присусвовали су министар спољних послова, Абделкадер Месахел, министар спољних послова Гвинеје, Макале Камара, амбасадор Србије у Алжиру, Александар Јанковић, председник Друштва пријатеља Алжира у Србији, Марко Јелић, те многобројни представници дипломатског кора, политичког, културног и јавног живота Алжира, и чланови српске заједнице у Алжиру.

Првакиња Опере Народног позоришта у Београду напомиње да је концерт одржан уз пратњу Симфонијског оркестра опере у Алжиру, под управом Калил Б. Ахмеда.

„На програму су биле популарне оперске арије, италијанске канцоне, српска и руска уметничка музика, а потпуну еуфорију изазвало је извођење две алжирске песме, једна соло коју сам отпевала, и друга у дуету са алжирским уметником“, истиче Јадранка Јовановић и додаје да је други концерт, са истим извођачима и оркестром Алжирске опере, одржан 6. децембра, у Орану, другом по величини алжирском граду.

„Оранска  публика, такође је реаговала дугим аплаузима и овацијама. Пошто се ово гостовање поклопило са посетом франсцуског председника Макрона, тих дана две главне вести у алжирским медијима биле су његова посета и гостовање уметника из Србије. Поред прилога у националном Дневнику, више интервјуа за различите телевизје изашло је и неколико критика. Хтела бих да се захвалим обојици амбасадора, који су подржали ово гостовање, нашем абасадору Александру Јанковићу који је организовао и пријем у моју част, као и алжирском амбасадору у Београду Абделхамиду Шебшубу. Посебну почаст дугујем господину Михубију који је, на крају нашег гостовања, такође у моју част, приредио свечану вечеру“,  каже примадона Јовановић и подсећа да је овај уметнички догађај подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.
М.Б.

Из Дневника алжирске националне телевизије (прилог 1) 

Из Дневника алжирске националне телевизије (прилог 2) 

Критика - EL MOUDJAHID

Најава у јутарњем Дневнику алжирске националне телевизије