Свечано отварање осмог Београдског Шопен феста 15. априла на Великој сцени: двоструки пијанистички реситал - Деана Патаковић и Небојша Максимовић

Осми Београдски Шопен Фест, посвећен музичком великану, песнику клавира – Фредерику Шопену, биће свечано отворен 15. априла на Великој сцени двоструким пијанистичким реситалом уз учешће Деане Патаковић и Небојше Максимовића.

Београдска пијанисткиња Деана Патаковић, враћа се после паузе од осам година на подијум у родни град. Kао студент генерације ФМУ у класи Мирјане Шуице Бабић, усавршавала се у Лондону а потом и као стипендиста француске владе у Паризу. 

Добитница је многобројних значајних награда, између којих је и Октобарска награда града Београда за младе. Одржала је широм света више од 600 солистичких концерата и сарађивала са реномираним оркестрима. 

Тренутно је професор клавира у Музичком центру интернационалне школе у Женеви. 

Београдској публици ће се представити са делима Тајчевића, Бартока, Прокофјева и Шопена.

Небојша Максимовић изузетно занимљив пијаниста, тренутно је доцент на ФМУ. Јавно наступа од своје четврте године, у Србији и иностранству. 

Добитник је прве награде на међународном такмичењу ЕПТА 2001. године у Београду, затим награде за најбољи концерт сезоне у галерији САНУ 2002 и других награда. 

Бави се успешно и рок музиком. На свечаном отварању фестивала извешће дела Шумана, Шопена и Листа.

У партерству са Факултетом музичке уметности у Београду, Осми Београдски Шопен Фест наставља традицију ревијалне промоције најталентованијих младих пијаниста, започете почетком деведесетих година на „Шопенијади“ која је изнедрила данас светски признате пијанисте.

На овогодишњем фестивалу, који ће трајати до 18. априла, љубитељи класичне музике биће у прилици да чују врсне пијанисте и младе таленте у елитним салама Београда, као и да уживају у разноврсним пратећим програмима.
М.Б. 

Прочитајте још вести