ЦИКЛУС “СЕЋАЊА” 27. 09. У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПОСВЕЋЕН ПЕТРУ БАНИЋЕВИЋУ

У оквиру циклуса “Сећања”, у уторак 27. септембра у 18 часова у Музеју Народног позоришта биће одржано вече посвећено драмском уметнику Петру Банићевићу.

Некадашњи првак Драме Националног театра, познат по улогама у делима светских и домаћих класика, као и по учешћу у двадесетак филмова и више од 50 телевизијских серија и драма, преминуо је 4. септембра 2006. године у Београду, а сахрањен је, четири дана касније, на Новом гробљу.
Банићевић, рођен у Никшићу 1930. године, студирао је глуму на Академији за позоришну уметност у Београду, у класи професора Раше Плаовића.
Током богате глумачке каријере, играо је на готово свим београдским сценама, а у Народном позоришту, чији члан постаје 1954. године, остварио је више од 50 улога.
Био је Хамлет у “Хамлету”, Димитрије у “Браћи Карамазовима”, Креонт у “Цару Едипу”, Леоне у “Господи Глембајевима”, Тригорин у “Галебу”, Алсест у “Мизантропу”, Војвода Драшко у “Горском вијенцу”, Волпоне у “Волпонеу”, Димитрије у “Браћи Карамазовима”, Никола Пашић у “Апису”.
Такође, био је и Спасоје Благојевић у “Покојнику”, Серебјаков у “Ујка Вањи”, Талтибије у “Орестији”, “Иларион Руварац у “Је ли било кнежеве вечере”, Хенри Хигинс у “Пигмалиону”, Џејмс Тајрон у “Дугом путовању у ноћ”, Џони Патинмајк у “Сакатом Билију”, Мушкарац у “Човеку случајности”...
Остварио је веома запажене улоге у филмовима “Биће скоро пропаст света”, “Сутјеска”,  “Снови, живот и смрт Филипа Филиповића”...
Играо је у више од 50 телевизијских драма и серија – “Капетан Микула Мали”, “Бањица”, “Бољи живот”, “Срећни људи”, “Четрдесет осма”, “Вук Караџић”...
Бавио се педагошким радом 15 година, током којих је извео пет успешних глумачких генерација на Академији уметности у Новом Саду, а водио је и глумачку класу на Академији уметности “Браћа Карић” у Београду.
За изузетна глумачка остварења, добио је више престижних награда као што су Октобарска награда, награде “Тринаести јул” и “Седми јули”, награда ”Миливоје Живановић”, Стеријина награда, награда МЕС-а у Сарајеву, награда за животно дело “Добричин прстен”, награда “Раша Плаовић”...
У програму учествују Славко Милановић (драматург), Добрила Стојнић (глумица), Ратко Божовић (социолог) и Златија Ивановић (глумица).
За видео продукцију биће задужен Петар Антоновић.
Улаз је бесплатан.
М.Б.