Јакопо Сипари ди Пескасероли дириговао извођењем Вердијевог „Набука“

Вердијевим „Набуком“, који је био на репертоару Велике сцене у суботу 2. децембра, дириговао је гост из Италије Јакопо Сипари ди Пескасероли.

На тај начин, признати италијански уметник, један од најизражајнијих диригената своје генерације и главни диригент Фондације „Фестивал Пучинијано“, најважнијег европског лирског фестивала, поново је, после паузе од пола години, наступио у Народном позоришту где је 25. маја са великим успехом дириговао извођењем балета Петра Иљича Чајковског „Успавана лепотица“.

Насловну улогу у „Набуку“, једном од најпопуларнијх Вердијевих оперских спектакала, певао је баритон Драгутин Матић.

Популарност овог дела не јењава ни до данашњих дана, захваљујући пре свега убедљивим хорским епизодама и драматичном третману, који осим Набука, имају још два носећа лика опере – Абигаила и Закарија које су дочарали сопран Сања Керкез и бас Ненад Јаковљевић.

Улоге су остварили и Љубица Вранеш (Фенена), Александар Дојковић (Исмаил) Ђорђе Томић (Велики свештеник), Дарко Ђорђевић (Абдало) и Татјана Митић (Ана).

У представи су учествовали Оркестар и Хор Народног позоришта у Београду.

Концермајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

„Набуко“ је премијерно изведен 10. октобра 2007. године у режији госта из Бугарске Огњана Драганова.

У међувремену, обнову представе урадила је Ивана Драгутиновић Маричић.

Сценографију је креирао Александар Златовић, а костиме Љиљана Драговић.

Либрето за ову оперу у четири чина, праизведену 1. марта 1842. године у миланској Скали, написао је Темистокле Солера на основу балета Антонија Кортезија, односно драме „Nabukodonosor“ Огиста Анисеа-Буржоаа и Франсиса Корнија.
М.Б.

Јакопo Сипари ди Пескасероли

Рођен је 1985. године.

Као гостујући диригент је наступао са Националним симфонијским оркестром Украјине, Симфонијским оркестром РТС-а, Филхармонијским оркестром Беневента, Симфонијским оркестром „Пучинијана“, Симфонијским оркестром „Оперски фестивал Помпеја“, Симфонијским оркестром „Оперски фестивал Белини“, Симфонијским оркестром „Оперски фестивал Таормина“, Симфонијским оркестром „Фестивал Еуромедитеранео“, затим са Хором Римске опере, Хором „Аркум“, Сицилијанским лирским хором, Лирским хором „Ђузепе Верди“ и Интернационалним оперским хором; чиме је остварио завидну музичку продукцију и захваљујући томе је постао добитник бројних награда.

Студирао је клавир, композицију и певање, а дипломирао је на Конзерваторијуму „А. Касела“ у Л'Аквили. Наставио је да се усавршава у Италији и иностранству код маестара: Маура Кардија, Алесандра Сбордонија, Ациа Коргија, Сандра Ранчителија, Сезара Скартона, Хосеа Мариа Скиутоа, Мирта Херера, Марија Моска, Аурелија Јаколена и Марија Кјара Павонеа.

Његове наступе увек подржавају најважније институције Италије и Европе.

Јакопо Сипари ди Пескасероли je и зимус, 21. јануара, такође био гост Народног позоришта, и том приликом је дириговао извођењем балета „Крцко Орашчић“, на музику Петра Иљича Чајковског, у кореографији Константина Костјукова.

Прочитајте још вести