Јавно читање комада Тање Шљивар ,,Kао и све слободне дјевојке“, у режији Иване Вујић, 23. априла у ,,Радионици“, новом сценском простору Народног позоришта у Београду

Јавно читање комада Тање Шљивар ,,Kао и све слободне дјевојке“, у режији Иване Вујић, биће одржано 23. априла (19,00) у ,,Радионици“, новом сценском простору Народног позоришта у Београду, у Улици Гундулићев венац 50.  

Полазна тачка за драмски текст „Kао и све слободне дјевојке“ је истинит(?) догађај о којем је, крајем 2014. године извештавано у босанским, и интернационалним медијима – случај ,,колективног затрдуњивања” седам босанских тинејџерки, током кратке школске екскурзије. Седам тринаестогодишњих девојчица, седам сцена и седам монолога чине формално-тематски оквир драме, у којој је непоузданост сећања и исказа девојчица једина константа. Тестови за трудноћу, Skype, Инстаграм, амерички поп, њихове бабе, критичка теорија, шовинистичка порнографија, патријархална каљуга малог места и абортуси су нека од тематских чворишта текста. 

„Kао и све слободне дјевојке” је драмски текст о неопходности да се оде другде да би се у потпуности реализовала сопствена сексуалност, о неопходности да се оде другде да би се одлучивало о сопственом телу, о неопходности да се оде другде да би се одлучивало о сопственом животу. Седам девојчица у седам монолога желе да нам испричају све, изузев како су то затрдунеле на екскурзији, заиста. 

Овај текст је праизведен у позоришту Deutsches Theater у Берлину, а та представа је позвана на овогодишње издање фестивала ,,Стеријино позорје”. Постављен је и на сцени позоришта Theater Paderborn, а у радијској верзији снимљен за WDR Radio у Kелну. 

Kонцептуална режија сценског читања Иване Вујић подразумева поделу у којој ће монологе седам тинејџерки читати већина глумица и глумаца из ансамбла Народног позоришта, који у последњих пет година нису имали премијеру на матичној сцени. 

Овакав гест излаже материјалне услове рада у Народном позоришту, те чини чланице и чланове ансамбла видљивијима, а њиме се уједно представља и уметнички рад нове директорке Драме и управнице Народног позоришта.

Овим догађајем отвара се серија сценских читања на сцени ,,Радионица” Народног позоришта, на Гундулићевом венцу, у оквиру које ће једном месечно бити читани савремени драмски текстови из региона, у режији редитеља и редитељки млађе генерације, а у извођењу ансамбла Народног позоришта. 

На фотографијама: са читаћих проба у библиотеци Народног позоришта

Прочитајте још вести