„Лабудово језеро“, са интернационалним балетским звездама Аном Циганковом и Константином Аленом 17. децембра у Центру „Сава“

Истакнути уметници, интернационалне балетске звезде Ана Циганкова  и Константин Ален наступиће на сцени Центра “Сава”,17. децембра (19,30) у главним улогама у балетској представи „Лабудово језеро“, на музику П.И. Чајковског у кореографији Константина Костјукова.

Примабалерина Ана Циганкова, добро је позната београдској публици јер је са великим успехом гостовала на нашој сцени неколико пута, а наступ са Аленом биће права посластица за љубитеље балета. 

Иновативна кореографија Костјукова и раскошни костими чувеног Рената Балестре обећавају гламурозни спектакл.

У представи учествује целокупни ансамбл Балета и Оркестар Народног позоришта, под диригентском управомЂорђа Павловића.

„Лабудово језеро“, бисер класичног балетског репертоара представља ванвременско остварење.

Увек инспиративно, али и иновативно, „Лабудово језеро“ је идеално за образовање нове публике, али му се и поклоници балета радо враћају.

Улазнице по ценама од 1.100, 1.400, 1.700 и 2.000 динара могу да се купе на благајнама Сава центра и Народног позоришта. 


Ана Циганкова је рођена у Новосибирску, Русија.
По завршетку Балетске школе у Новосибирску позвана је у Бoљшој театар где је убрзо промовисана у солисткињу. Педагог јој је била чувена руска балерина Раиса Стручкова.

Године 2004. одлази у Будимпешту где постаје примабалерина у Националном балету Мађарске. Три године касније, 2007, постаје примабалерина и Холандског националног балета (Dutch National Ballet). Равноправно наступа у обе компаније.

Као гошћа, наступала је у Бечкој државној опери, Мађарском националном балету, Римској опери, на Фестивалу Нурејев са Државним балетом Татарстана.

 

Константин Ален је рођен у Индијанополису, САД. Одрастао је на Хавајима где је похађао и балетску школу.

На њујоршком такмичењу Youth America Grand Prix, 2007. године  освојио је бронзану медаљу у јуниорској категорији и постао стипендиста Балетске академије Киров. На истом такмичењу тријумфовао је 2008. године.

Од 2010. године похађа балетску школу Џона Кранка и наставља са успесима на међународним балетским такмичењима.

Придружио се Штутгарт Балету 2012, убрзо постао солиста, а у првака Балета промовисан је 2014.

Као гостујући првак, наступао је у продукцији „Дон Кихот“, у кореографији А. Ратманског у Холандском националном балету, а од 2018. године њихов је стални члан.

Извештај са конференције за новинаре одржане 16. децембра у фоајеу Друге галерије

Интернационалне балетске звезде Ана Циганкова и Kонстантин Ален наступиће на сцени Центра Сава,17. децембра у главним улогама у балетској представи „Лабудово језеро“, на музику Чајковског и у кореографији Kонстантина Kостјукова, најављено је на конференцији за медије у Народном позоришту.

Гошћа из Русије Ана Циганкова добро је позната београдској публици, јер је са великим успехом гостовала на сцени Народног позоришта.

Примабалерина Холандског националног балета каже да са великим узбуђењем очекује наступ у Београду са врхунским професионалцима из Балета Народног позоришта.

„Знам да у Београду публика уме да ужива у балету. Овде сам већ трећи пут. Играла сам у балету ‘Дон Kихот’, у старој верзији ‘Лабудовог језера’. Ево ме сада у новој верзији класичног балета који плени пажњу публике широм света“, казала је Циганкова.

Звезда светског балета је напоменула да тек две сезоне дели сцену са Kонстантином Аленом, али да се савршено разумеју у игри.

„Ален је изразито вредан и талентован балетски играч и прија ми његова енергија на сцени. Потрудићемо се да задивимо публику у Сава центру“, казала је Циганкова и нагласила да су промене у њеном породичном животу утицале на њен израз на сцени.

„Постала сам мајка пре три године и то је оплеменило мој стваралачки израз. Балет је изузетно захтевна сценска уметност али мени је потребан. Од када имам дете са посебном захвалношћу наступам на сцени јер ми је живот подарио много радости на приватном и пословном плану“, истакла је Циганкова.

Kонстантин Ален, амерички балетски играч, каже да је наступ у Београду за њега велики изазов, јер је доста слушао о изузетно образованој публици у главном граду Србије.

„Надам се да ћемо оправадати очекивања у Београду. Наш циљ је да оживимо чаролију балета на сцени Сава центра и да на тај начин класично дело какво је ‘Лабудово језеро’ учинимо што атрактивнијим за гледање“, рекао је Ален.

Kонстантин Kостјуков је напоменуо да су за Циганкову и Алена направљени посебни костими како би се уклопили у визуелну целину коју је осмислио славни италијански дизајер Ренато Балестра.

„Имали смо проблем да уклопимо термине наших гостију са Сава центром и ансамблом Народног позоришта…Сада је све спремно за балетски спектакл“, казао је Kостјуков.

У представи учествује комплетан ансамбл Балета и Оркестар Народног позоришта под диригентском управом Ђорђа Павловића.

Прочитајте још вести