Vesti

DEJAN SAVIĆ NASTUPIO SA KIPARSKIM DRŽAVNIM SIMFONIJSKIM ORKESTROM

3 februar 2014

Istaknuti srpski umetnik, dirigent Dejan Savić, v.d. upravnika Narodnog pozorišta, nastupio je protekle nedelje na dva koncerta u redovnoj sezoni Kiparskog državnog simfonijskog orkestra.

Dirigujući u Pafosu, inače Kulturnoj prestonici Evrope 2017. godine, a zatim i u Nikoziji, naš umetnik je zajedno sa solistima iz samog ansambla izveo dela savremene kiparske kompozitorke Sofije Sergi, Koplanda, Lutoslavskog i Vorišeka.
Ovaj jedini stalni simfonijski ansambl na Kipru, zajedno sa svojim omladinskim orkestrom, čini okosnicu muzičkog života prijateljske države. Sastavljen je od umetnika iz više zemalja i nacija, a njegovi dugogodišnji članovi su i ugledni beogradski muzičari, prva flauta Svetlana Ristić i prvi klarinet Duško Žarković. Isto tako, od nedavno je na mesto menadžera orkestra došao Nenad Bogdanović, takođe muzički umetnik i kuturni radnik iz naše zemlje.
Publika je odlično primila izvođenje i nastup Orkestra pod upravom maestra Savića. Koncertu u Nikoziji prisustvovali su ambasador Republike Srbije na Kipru, nj.e. Savo Đurica kao i savetnik gđa Ivana Golubović - Duboka. G. Savić je boravak na ostrvu iskoristio i za kontakte sa mogućim tamošnjim partnerima za saradnju sa Narodnim pozorištem u Beogradu, poput Afroditinog festivala u Pafosu, Dramskog festivala Kiprija i Narodnog pozorišta u Nikoziji.