Vesti

Diplomska predstava studenata IV godine Glume FDU u klasi profesorke Marije Milenković – „Kavkaski krug kredom“, 13. i 14. februara (18,30) na Sceni „Raša Plaović“

8 februar 2021

U okviru saradnje koju Narodno pozorište ima sa Fakultetom dramskih umetnosti, 13. i 14. februara (18,30) na Sceni „Raša Plaović“ biće izvedena diplomska predstava IV godine Glume u klasi profesorke Marije Milenković i stručnog saradnika Marije Bergam, koja je rađena po motivima komada Bertolda Brehta „Kavkaski krug kredom“.

Ova predstava je osvojila Gran-pri na prestižnom Međunarodnom studentskom festivalu VGIK, koji je održan u Moskvi od 16. do 20. novembra prošle godine kada je obeležio 40 godina postojanja.

Predstava je prošla strogu selekciju i u završnici je bila u konkurenciji sa prestižnim ruskim školama (Ruski institut pozorišnih umetnosti GITIS, Sveruski institut S. Gerasimov, Ruski državni institut predstavljačkih umetnosti, Pozorišni institut Evgenij Vahtangov,Moskovska pozorišna škola), kao i Akademijom u Pekingu, Poljskoj i Češkoj. 

Predstava je nastala iz improvizacija na teme kojima se Breht bavi u komadu: zloupotrba vlasti, pohlepa, izdaja, korupcija, odnos zakona i pravde, ljubav, žrtva, socijalna nejednakost, hipokrizija, majčinstvo, haos i šansa; stav je nove generacije prema svemu onom što se dešava u svetu koji nas okružuje. 

Uloge tumače Stanislava Nikolić, Maša Đorđević, Lenka Petrović, Jana Ivanović, Vukašin Jovanović, Petar Đurđević, Bojana Stojković, Dragan Petrović i Stojša Oljačić. 

Kompozitor je Petar Đurđević, dizajn svetla potpisuje Gordana Pantelić, a dizajn zvuka Bratislav Vasilić.