Vesti

Gostovanja u junu u Narodnom pozorištu

10 jun 2021

17. jun, Scena „Raša Plaović” (20,30) 
NARODNO POZORIŠTE NARODNO KAZALIŠTE NÉPSZĺNHÁZ SUBOTICA - ZLA ŽENA 
tekst Jovan Sterija Popović, režija Iva Milošević

U Sterijinim komedijama ideal palanačkog malograđanskog reda iksrsava pred gledaoca kao  represivan društveni poredak koji čoveka primorava da bude poslušan i da se slepo pokorava društvenim pravilima i konvencijama. Individua se, od malih nogu, uči na trpnjenje sopstvene frustriranosti i usamljenosti, u okruženju otuđenih i u dubini duše nesrećnih ljudi. Čežnju pojedinca, makar i iracionalnu, za osvajanjem slobodnije i ispunjenije egzistencije, ovako ustrojena sredina doživljava kao subverzivnu pretnju  redu i zato nastoji da je anatemizuje i uguši. Da li je u takvom svetu  težnja za lepšim i ispunjenijim životom osuđena na neuspeh? 

Premijera: 1. mart 2019.

Uloge:

Graf Trifić-Milan Vejnović
Sultana-Milica Sužnjević
Persida-Suzana Vuković
Stevan-Dimitrije Dinić
Sreta-Srđan Sekulić
Pela-Sanja Moravčić

 

20. jun, Velika scena (20,00) 
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE IVANA PL. ZAJCA RIJEKA - GOSPOĐA MINISTARKA 
komedija Branislava Nušića u režiji i adaptaciji Tatjane Mandić Rigonat

 

„Gospođom ministarkom“, kultnim delom srpskog komediografa Branislava Nušića, HNK Ivana plemenitog Zajca proslavilo je 40 godina umetničkog rada nacionalne prvakinje Olivere Baljak koja će vas oduševiti u ulozi Živke Popović. A „Gospođa ministarka” svoju poslednju premijeru u riječkom Kazalištu imala je pre gotovo 60 godina. Priča o ženi političara koja mora na brzinu usvojiti obrasce ponašanja i način života „visokog društva“, nakon što joj suprug postane ministar u vladi, postala je gotovo sinonim za nagli uspon na društvenoj lestvici. Jednako tako, ime Branislava Nušića postalo je sinonim za smeh u pozorištu, kao i za nepogrešivo seciranje provincijalnog mentaliteta pomešano s balkanskim šarmom i bogatstvom jezika kojim opisuje komiku naših života.
Predstava je premijerno izvedena 18. jula prošle godine. 

Uloge:

ŽIVKA: Olivera Baljak
UJKA VASA: Aleksandar Cvjetković
ČEDA: Jasmin Mekić
DARA: Ivna Bruck
RAKA: Jelena Lopatić
ANKA: Anastazija Balaž / Tanja Smoje
NIKARAGUA: Dean Krivačić
NINKOVIĆ: Edi Ćelić
NATA: Aleksandra Stojaković Olenjuk / Sabina Salamon
PERA PISAR: Nikola Nedić
TETKA SAVKA: Biljana Lovre
ŠIMA: Anton Plešić
DEČAK IZ MINISTARSTVA: Mario Jovev
ŽANDARI: Giuseppe Nicodemo / Petar Baljak

 

25. jun, Velika scena (20,00) 
NARODNO POZORIŠTE REPUBLIKE SRPSKE - DERVIŠ I SMRT 
po romanu Meše Selimovića, režija i dramatizacija: Dejan Projkovski

Kada bi jednog dana došao kraj ove naše civilizacije i kada bi trebalo da pokažemo šta je bio smisao našeg postojanja, sigurno roman „Derviš i smrt” i autor Meša Selimović pokazuju smisao postojanja naše civilizacije, uz Dostojevskog, Šekspira, Baha, Mocarta, Mikelanđela... Dramatizacija koju sam radio u Narodnom pozorištu Republike Srpske je, od svih drugih dramatizacija koje sam čitao, najbliža romanu i najbolje može da se vidi ta dramaturška linija Meše Selimovića. Zahtevno je izvući sve što se može u tih dva i po sata na sceni. Tačnije, imamo zadatak da prenesemo roman na scenu i da stvorimo svoju scensku estetiku. Sve drugo je besmisleno. „Derviš i smrt” je jedno od umetničkih dela kojima ova civilizacija treba da se ponosi. Svaki roman je kao veliko more u koje svi treba da zaronimo. 

Premijera: 30. oktobar 2020. 

Uloge:

Zlatan Vidović: Ahmed Nurudin
Rade Kostić: Mula Jusuf
Željko Erkić: Hasan
Duško Mazalica k.g. Kadija
Anja Ilić: Kadinica
Ljubiša Savanović: Muftija
Danilo Kerkez: Muselim
Đorđe Marković: Hafiz Muhamed
Bojan Kolopić: Bjegunac
Dragoslav Medojević: Sinanudin
Boško Đurđević: Otac
Rok Radiša: Kara-Zaim
Ognjen Kopuz: Džemal
Miroslav Sinkić: Nepoznati
Zoran Stanišić: Osman
Marko Vujević: Mladić
Arian Sarajlić: Dijete 
Nikola Milaković: Stražar
Đorđe Ivić: Grobar
Bojana Grbić: Plesačica
Teodora Stojković, Dragana Arsenić, Sofija Ristić,Andrija Mitić, Danilo Milenković, Dana Poletan (Narod i derviši)

 

26. jun, Velika scena (20,00) 
KAMERNA OPERA IZ SANKT PETERBURGA - ELEKTRA
opera Riharda Štrausa, libreto Hugo fon Hofmanstal, dirigent Maksim Valjkov, reditelj Jurij Aleksandrov

Ima li opera bez ljubavne lirike? Čak ako ljubavna linija nije glavni pokretač sižea, teško je zamisliti da je uopšte nema. Šta u tom slučaju treba da dirne srca slušalaca? Potpuno neočekivan odgovor na to pitanje dao je Rihard Štraus u operi „Elektra“. U osnovi poznatog mita je priča o Elektrinoj osveti očevim ubicama – majci Klitemnestri i njenom ljubavniku Egistu.
Međutim, kod Sofokla dominira uzvišeni patos, svojstven antičkoj tragediji, dok je Štrausa i Hofmanstala, predstavnike početka dvadesetog veka, zainteresovalo nešto drugo – prikaz tamnih strana ljudske psihe. Umesto uobičajene predstave savršene i uzvišene Helade – prikazana je veoma uznemirujuća priča o bolu i mržnji...

 

27. jun, Scena Raša Plaović (20,00) 
ODIN TEATAR IZ DANSKE - CVEĆE ZA TORGERA, povodom 30 godina postojanja „Dah teatra“
u režiji i izvođenju Roberte Kareri

Ovaj komad, koji predstavlja omaž čuvenom glumcu Torgeru Vetalu, jednom od osnivača tog alternativnog danskog pozorišta, između ostalog, postavlja i pitanje može li tuga postati svetlost koja osvetljava nečiji put u životu?

Ova intrigantna predstava, premijerno izvedena 7. novembra prošle godine govori o smislu života, posle gubitka drage osobe, koji ima dve dimenzije: tugu i zahvalnost.

Na ovaj način Narodno pozorište se pridružuje proslavi tri decenije postojanja „Dah teatra”, osnovanog 1991. godine u Beogradu. 

 

Ulaznice za sve predstave mogu da se kupe na blagajni Narodnog pozorišta i onlajn https://www.narodnopozoriste.rs/sr/ulaznice

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.