Vesti

PREDSTAVA "STILSKE VJEŽBE" SA PEROM KVRGIĆEM U PODELI IZVEDENA NA VELIKOJ SCENI

16 maj 2014

Duodrama "Stilske vježbe", u kojoj igraju doajen zagrebačkog glumišta Pero Kvrgić i Lela Margitić, gostovala je u petak 16. maja na Velikoj sceni.
Duhoviti tekst Rejmona Kenoa, sa mnoštvom varijacija prepričavanja jedne obične zgode iz tramvaja, adaptirao je i režirao Tomislav Radić još 1968. godine u Teatru ITD u Zagrebu.
Već na premijeri, predstava je postigla ogroman uspeh. Na repertoaru je bila narednih 39 godina, ali je skinuta kada je ITD promenio programsku koncepciju."Stilske vežbe" se od tada igraju u privatnom pozorištu "Planet art", koje ih je prijavilo za Ginisovu knjigu rekorda kao najdugovečniju predstavu sa istom podelom.
Za proslavu organizovanu povodom četiri decenije uspešnog izvođenja, dobijena je potvrda o upisu u Ginisovu knjigu.Za tako dug život predstave, pored rediteljskog pristupa koji je bio veoma moderan u vreme premijere, zaslužni su virtuozno glumačko umeće, posvećenost i žar sa kojima i dalje nastupaju legendarni 87-godišnji Kvrgić i njegova koleginica Margitić koja je u podelu "uskočila" 1970. godine umesto Mie Oremović.
M.B.