Vesti

Jubilarno 50. izvođenje Čehovljevog „Ivanova“

26 april 2024

Drama Antona Pavloviča Čehova „Ivanov”, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, s Nikolom Ristanovskim u naslovnoj ulozi, biće izvedena jubilarni pedeseti put, 30. aprila (19:30) na Velikoj sceni.

Slavni ruski klasik, u ovom komadu koji je napisao kao veoma mlad autor, 1887. godine, ne postavlja dijagnoze ni ljudima ni vremenu, već iznosi na površinu najrazličitije valere postojanja i mišljenja.

„Ivanov“ je drama u kojoj Čehov uspeva da uhvati taj osećaj poraženosti i suvišnosti misaonog, emotivnog, poštenog čoveka u savremenom vremenu i svetu.

Napominjući da Čehov nije pisac teze, Tatjana Mandić Rigonat podseća da ni predstava „ne nudi tezu ili ideološku platformu za razmišljanje, već pokreće metafizička pitanja o osnovnim stubovima, a to su smrt i ljubav”.

„Čehov voli ljude više nego ideje. Zanima ga ne ideja Boga nego u kojoj situaciji koji čovek i zašto priča o Bogu. U ovom komadu ljudi govore, govore duše različitih ljudi, a ono što nas povezuje jeste osećanje preispitivanja - ko smo mi danas, šta možemo u ovom životu da pokrenemo i zašto smo tako umorni i ne verujemo”, kaže Tatjana Mandić Rigonat.

U njenoj postavci, ovaj komad predstavlja svojevrsni muzej duše i čovečnosti koji je nastao u umetničkoj laboratoriji na temu egzistencijalnog beznađa.

Publika sedi u gledalištu na Velikoj sceni, sa 211 mesta, smeštenom na tri strane pozornice, a glumci su u centru i krupnom planu.

Taj prostor na sceni, prema ideji rediteljke, zamišljen je upravo kao pomenuti muzej, u kome su gledaoci pozvani da budu učesnici u „rastvaranju” problema i pitanja koja predstava pokreće.

Kompleksne Čehovljeve junake tumače i Nada Šargin, Hana Selimović, Vladan Gajović, Branko Vidaković, Dragana Varagić, Nenad Stojmenović, Nikola Vujović, Branka Petrić, Vanja Milačić i Bojan Krivokapić.

U predstavi učestvuju i Jelena Blagojević, Predrag Vasić, Nemanja Konstantinović, Danica Arapović i muzičari Nikola Dragović, Ivan Mirković, Nemanja Bubalo.

Autorski tim čine i Branko Hojnik (scenograf), Bojana Nikitović (kostimograf), Irena Popović (kompozitor), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) i Anđelija Todorović (scenski pokret).

„Ivanov“ je premijerno izveden 12. oktobra 2016. godine.

Uloge Predraga Ejdusa i Danijele Ugrenović, koji su u međuvremenu preminuli, preuzeli su Vladan Gajović i Dragana Varagić. 

Predstava je na festivalima i van njih osvojila ukupno 15 nagrada, četiri u celini i 11 pojedinačnih.

"Ivanov" je u aprilu 2019. godine s velikim uspehom izveden na renomiranom festivalu „MITEM“ u Budimpešti, jednoj od najambicioznijih evropskih pozorišnih manifestacija poslednjih nekoliko godina.