Vesti

JUBILARNO STOTO IZVOĐENjE PREDSTAVE „DERVIŠ I SMRT”, 3. JUNA NA VELIKOJ SCENI

28 maj 2015

Predstava „Derviš i smrt“, prema istoimenom romanu Meše Selimovića, po dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, u adaptaciji i režiji Egona Savina, biće odigrana jubilarni stoti put, u sredu 3. juna.
Za razliku od romana, u kojem se radnja dešava tokom perioda osmanlijske vladavine, u ovoj predstavi, premijerno izvedenoj na Velikoj sceni 27. decembra 2008. godine, odvija se u mnogo bližoj prošlosti.
Reč je o pedesetim godinama prošlog veka, odnosno o vremenu kada je uhapšen i streljan Mešin brat Šefkija Selimović zbog nameštaja koji je uzeo iz „zaplenjene neprijateljske imovine“ kako bi opremio svoj stan koji je u toku rata potpuno opljačkan. Upravo ta njegova besmislena smrt poslužila je Meši Selimoviću kao lajtmotiv da napiše priču o bratskoj odanosti i čovekovoj iluziji da je religijskom dogmom, u svetu sa represivim mehanizmom vlasti, moguće odbraniti istinu.
Izmeštanjem radnje u ne tako daleku prošlost, Savin je postavio jednu angažovanu, političku predstavu koja oštrim tonom priča o posleratnom periodu Brozove Jugoslavije u kojoj su, kao centralne figure, bitisali razni „partijski drugovi“ koji su, zahvaljujući svojoj trenutnoj moći, bili u situaciji da olako odlučuju o životima pojedinca...
U premijernoj podeli bili su Nikola Ristanovski (Ahmed Nurudin), Nenad Stojmenović (Mula Jusuf), Aleksandar Đurica (Begunac-nepoznati), Ljubomir Bandović (Hasan Dželebdžija), Nataša Ninković (Kadinica), Boris Pingović (Muselim), Zoran Ćosić (Uhoda), Slobodan Beštić (Kadija), Marko Nikolić (Hadži Sinanudin), Nebojša Kundačina (Tamničar), Tanasije Uzunović (Kara Zaim), Darko Tomović (Miralaj Osman Beg), Miodrag Krivokapić (Sekretar), Marko Janketić (Mladić), Igor Ilić (Derviš) i Željko Grozdanović (Derviš).
U međuvremenu, u predstavi trajno ili povremeno igraju i Bojan Krivokapić, Branko Jerinić, Aleksandar Srećković, Ivana Šćepanović, Dušan Milosavljević, Miloš Marijan...
U prethodnih sedam i po godina, „Derviš i smrt“ je na matičnoj sceni i brojnim gostovanjima u zemlji i inostranstvu (Požarevac, Kragujevac, Novi Sad, Užice, Zenica, Maribor, Kopar, Rijeka, Pula, Podgorica, Skoplje, Budimpešta, Beč...) videlo više od 36.500 gledalaca.
Osim publike, reči hvale za ovu dramu kojoj su pripala razna priznanja (Najbolja predstava na Joakim festu, najbolja predstavu u celini na VIII Festivalu bosanskohercegovačke drame, najbolja predstava na Festivalu “Teatar u jednom dejstvu”…) nisu štedeli ni kritičari.
Željko Jovanović je, između ostalog, ocenio da je ovo predstava “koja će ući u anale našeg teatra po svojoj preciznosti, rediteljskoj inventivnosti i glumačkim kreacijama, kao što je uloga Ahmeda Nurudina, Nikole Ristanovskog”, dok njegov kolega Vladimir Stamenković smatra da je „Derviš i smrt“ izvanredan komad u kojem su „sve komponente – gluma, scenografija, osvetlenje, muzika – plodotvorno usaglašene”.
Na jubilarnom 100 izvođenju u podeli će biti Nikola Ristanovski (Ahmed Nurudin), Nenad Stojmenović (Mula Jusuf), Aleksandar Đurica (Begunac-nepoznati), Nataša Ninković (Kadinica), Ljubomir Bandović (Hasan Dželebdžija), Boris Pingović (Muselim), Zoran Ćosić (Uhoda), Slobodan Beštić (Kadija), Marko Nikolić (Hadži Sinanudin), Nebojša Kundačina (Tamničar), Tanasije Uzunović (Kara Zaim), Darko Tomović (Miralaj Osman Beg), Bojan Krivokapić (Sekretar), Marko Janketić (Mladić), Miloš Lalović (Derviš), Dušan Milosavljević (Derviš – baletski igrač), Aleksandar Vukić, Slaven Radovanović i Miloš Obrenović (Derviši) i Milan Šavija i Miloš Dmitrović (Stražari).
M.B.
 

Više o predstavi možete pogledati OVDE