Vesti

Na konferenciji za novinare predstavljen novi direktor Opere Dragoljub Bajić i rezultati rada Narodnog pozorišta u prethodne tri godine

2 oktobar 2021

U petak 1. oktobra, u foajeu Druge galerije, održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen novi direktor Opere, bas Dragoljub Bajić, koji će tu funkciju obavljati u statusu vršioca dužnosti, kao i rezultati rada Narodnog pozorišta u prethodne tri godine. 

Upravnica Ivana Vujić istakla je da je gospodin Bajić beskrajno interesantna ličnost, visokog muzičkog obrazovanja podsetivši da je, kao mlad pevač, zahvaljujući svom izuzetnom daru i talentu, jedno vreme imao angažman i u čuvenoj Štac operi u Beču. 

Takođe, napomenula je i da je Dragoljub Bajić pred završetkom doktorata na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Upravnica je, govoreći o odlasku sa funkcije direktora Opere Jasmine Trumbetaš Petrović, istakla da je gospođa Trumbetaš vrsan sopran, velikih mogućnosti, profesionalac.

Ona će nastupati dalje, nositi svoje glavne role, koje itekako zaslužuje", naglasila je Ivana Vujić.

Bajić je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što je dobio poverenje da obavlja jednu tako značajnu i odgovornu funkciju.

„Verujem da ćemo zajedno, kao tim, uspeti da ostvarimo mnogobrojna značajna umetnička ostvarenja koja dolaze u budućnosti“, kazao je Bajić.

On je rekao i da mu je veoma važno što će funkciju pomoćnika obavljati prvak Opere i nekadašnji direktor tog ansambla, tenor Janko Sinadinović.

„S obzirom na to da je već bio na ovom mestu, upoznat je sa tim nekim operativnim stvarima, što će meni biti od velikog značaja, jer sam se do sada isključivo bavio umetnošću“, kazao je Bajić.

Kada je reč o skorašnjim premijerama, najavio je dva nova naslova – „Don Kihota“ i „Snežanu i sedam patuljaka“. 

„Reč je o manjim formama, sa malim brojem ljudi u Orkestru, kako bi sa njima mogli da putujemo po Srbiji i prezentujemo se u onim teatrima koji  do sada nisu imali prilike da ugoste ansambl Opere Narodnog pozorišta. Smatramo da je decentralizacija u umetnosti jedna od primarnih stvari kojima treba da se bavimo“, najavio je Bajić.
 
Prema njegovom mišljenju, „pravljenje manjih formi operskih predstava, sa manjim brojem izvođača u orkestru, biće jedan od prioriteta“, uz napomenu da je trenutno „to trend i u svetu s obzirom na to da živimo u doba korone“. 
 
„Pored tih malih, u planu su, naravno, i veliki operski naslovi koji sa našim umetničkim timom nameravamo da ostvarimo. Tu će se svakako uklopiti ceo ansambl Opere Narodnog pozorišta. Imamo spremljen repertoar za naredna tri meseca i uskoro ćemo ga objaviti. Takođe, za čitavu godinu unapred, napravljen je nacrt predstava s kojima ćemo se predstaviti našoj publici“, naglasio je Bajić. 

Najavio je da će jedan od prioriteta biti i maksimalno angažovanje mladih ljudi.

„U ovom trenutku imam 45 godina i, po mojim saznanjima, ja sam najmlađi član muškog dela operskog ansambla. To je poražavajuća činjenica, a ni u ženskom delu ansambla, stvari nisu mnogo bolje. Stoga smatramo da je veoma važno da uključimo mlade ljude kako bi ova umetnost, za koju kažu da je najsjajnija, najsvetlija, uspela i nastavila da živi u Srbiji“, istakao je Dragoljub Bajić. 

Janko Sinadinović je rekao da se zahvaljuje upravi Narodnog pozorišta i gospodinu Bajiću na ukazanom poverenju i naveo da bi svi u Operi Narodnog pozorišta trebalo da imaju na umu „divnu izreku koju je neko davno, jednom priliko rekao, a koja kaže da svi mi, na ovom svetu, hodamo na ramenima naših predaka“. 

„Ako ste vi član jednog ansambla koji slavi stotu godinu postojanja, ta obaveza naročito važi za nas. Ali, kao što je gospodin Bajić rekao, i mi moramo nešto uraditi da bi i na našim ramenima neko mogao u budućnosti da hoda. To su ta dva naša glavna zadatka kojima ćemo se rukovoditi; da ispoštujemo stogodišnju tradiciju našeg ansambla i da izgradimo nešto novo za buduće generacije“, kazao je Sinadinović. 

U nastavku konferencije, upravnica Ivana Vujić detaljno je predstavila rezultate rada u protekle tri godine od kada je na čelu Narodnog pozorišta. 

Pre toga, osvrnula se i na tekstove plasirane u pojedinim medijima, da će biti smenjena sa te funkcije.

„Čujem te priče da će da me skinu. To nije strašno. Poznajem i poštujem Maju Gojković koja ima izuzetnu karijeru, izuzetni je ljubitelj pozorišta, odlično je poznajem iz Novog Sada, gde smo se viđale tokom Sterijinog pozorja. Što se tiče sindikata, i mi smo juče imali sastanak. Svi su bili pozvani. Imali smo konstruktivan sastanak. Mi svoje probleme rešavamo otvoreno. Što se tiče skidanja, pa i jedan Nušić je bio smenjen sa mesta upravnika Narodnog pozorišta. Prezirem tabloidizaciju kulture. Kad sam došla na čelo Narodnog pozorišta rekla sam da sam došla da mu služim, to radim i danas. Ovo je naš hram u kome mi služimo. Ja kao sluga nemam komentar, niti me interesuje priča, niti imam vremena. Mi radimo svoj posao”, rekla je Ivana Vujić, napomenuvši da su finansije Narodnog pozorišta „u potpunosti čiste i nema dugova". 

Naglasila je da je „veoma srećna" što je Ministarstvo kulture poslalo revizorski tim, koji nije pronašao nijedan finansijski problem.

„Imamo tačke koje treba da popravimo. Revizija služi ne zato da se kuća zatvori. Državna revizija dolazi ako ima problema i skandala, i zatvara kuću, a revizorski tim velike kuće podstiče da rade kvalitetnije i bolje", navela je upravnica i dodala da se zahvaljuje Vladi Srbije i Ministarstvu kulture na ozbiljnim sredstvima koje izdvajaju za Narodno pozorište u Beogradu.

„Naš je zadatak da radimo. Para ima, treba samo rada i ljubavi... Na poslu upravnice Narodnog pozorišta ne tražim ništa i dajem sve, rekla je Ivana Vujić uz napomenu da nije dovoljno voleti pozorište, već mu morate služiti.

Kada je reč o grejanju, upravnica je potvrdila da je Narodno pozorište konkurisalo u avgustu kod NIS-a na konkurs pod nazivom „Zajedno za čistiju ili bolju budućnost“.

„Oni su nas obavestili da je sada drugi krug i očekujemo rešenje toga. Predvideli smo sređivanje naših kotlova i prelazak na ekološko grejanje“, objasnila je Ivana Vujić.

Konferenciji je prisustvovao i predsednik Sindikata „Nezavisnost” Zoran Đuričić koji je, između ostalog, rekao da u Narodnom pozorištu postoji 13 sindikata, a da su kod ministarke Gojković bili predstavnici šest.

„Na jučerašnji sastanak u Narodnom pozorištu, na koji su pozvani svi sindikati, oni nisu došli, a žale se na nedostatak komunikacije sa upravom. Sve mi je ovo već poznato. Kad god su blizu neki izbori, uvek se podiže tenzija. Ja sam dugo tu i mislim da je Narodno pozorište iznad svega. Stalo nam je do očuvanja mira”, istakao je Đuričić i dodao da predstavnici sindikata, na čijem je on čelu, nisu bili kod prve potpredsednice Vlade i ministarke kulture Maje Gojković.

Upravnica je, kao razlog za detaljan izveštaj o radu, navela da je sa direktorima sektora želela da rezimira šta je sve urađeno.

„Radeći stalno i žureći da uradimo što više, shvatili smo da smo puno uradili, a nismo o tome govorili. Na svakoj konferenciji u prvom planu su umetnici. Ono što mi radimo smatramo svojom normalnom dužnošću, ali shvatila sam da sve to ipak treba predstaviti ljudima”, rekla je Ivana Vujić.

Iznoseći detaljno rezultate rada uprave Narodnog pozorišta od novembra 2018. godine, kada je postavljena na tu funkciju, Ivana Vujić se osvrnula na veoma širok spektar poslova - od sređivanja dokumentacije vezane za zgradu nacionalnog teatra, kao što je uknjižba objekta B (deo zgrade u Francuskoj ulici koji se nastavlja na originalno zdanje iz 19. veka) ili dobijanje rešenja o korišćenju Slikarnice Narodnog pozorišta na Gundulićevom vencu, preko angažovanja 27 glumaca, članova ansambla koji godinama nisu bili na sceni i primanja 16 baletskih igrača u radni odnos, do građevinskih i tehničkih radova i nabavki.

Na dugoj listi su i renoviranje garderoba i kancelarija, krečenje, tapaciranje sedišta u velikoj sali, sređivanje podova, toaleta, revitalizacija lifta, popravka trafo stanice... 

U oblasti investicija završena je obnova fasade na tri strane zgrade, kupljena su video projekciona platna, kamere i sistem za digitalizaciju video materijala, bežični mikrofoni, tonske miksete i druga savremena oprema, kao i profesionalni usisivači za scenu, profesionalne pegle, krojačke mašine...

Ivana Vujić istakla je i sporazume o saradnji i dogovore o koprodukcijama sa 20 pozorišta i kulturnih institucija u Srbiji, kao i sa osam u regionu (SNG Maribor, Drama Ljubljana, CNP Podgorica, HNK Zagreb...) i 12 u svetu (Mađarska, Nemačka,  Francuska, Rusija, Egipat...), dodajući da su neki već ugovoreni programi zaustavljeni zbog pandemije.

Drama je u pomenutom periodu imala deset premijera, a ansambli Opere i Baleta po četiri. Muzej Narodnog pozorišta je realizovao devet izložbi. Ostvaren je niz gostovanja u zemlji i inostranstvu, predstave i članovi nacionalnog teatra dobili su 73 nagrade. Tokom vanrednog stanja zbog pandemije 2020. godine onlajn je prikazano 114 predstava.
Kroz različite konkurse u kuću je uneto više od 17 miliona dinara.

Na kraju konferencije, upravnica Ivana Vujić pozvala je sve prisutne da minutom ćutanja odaju poslednju poštu gospodinu Ivanu Tasovcu „divnom princu, velikom umetniku, osetljivoj i nežnoj osobi velikih uzleta, čoveku koji je beskrajno voleo umetnost i život“. 

Ostvareni rezultati u radu Narodnog pozorišta u Beogradu u periodu od
21.11.2018-1.10.2021. godine

 

Dokumentacija vezana za zgradu Narodnog pozorišta u Beogradu

  • Uknjižba objekta B Narodnog pozorišta
    (objekat nikada nije bio uknjižen do dolaska upravnice Ivane Vujić)
  • Dobijanje rešenja o korišćenju na neodređeno vreme objekta – zgrade Slikarnice Narodnog pozorišta u Beogradu, Gundulićev venac 50
    (od 2017
    . godine kada je istekao ugovor o korišćenju nije postojalo rešenje)
  • Urađen je detaljan projekat izvedenog stanja Slikarnice/Radionice Narodnog pozorišta
  • 27 glumaca je posle više od 5 godina ponovo imalo premijere na scenama Narodnog pozorišta
  • 16 baletskih igrača je primljeno u radni odnos
  • Dugovanja prema Narodnom pozorištu koja su postojala pre dolaska upravnice Ivane Vujić od strane različitih preduzeća i organizacija, a koja su bila u zakonskom roku, isplaćena su pozorištu (bilo je dugova čiji su ugovori bili preko 10 godina stari, te su bili van zakonskog domašaja)
  • Uveden je novi sistem onlajn prodaje ulaznica korišćenjem QR koda (Radi podrške epidemiološkim merama, Narodno pozorište je izradilo i novo softversko rešenje za onlajn prodaju ulaznica, takozvani QR kod, te je omogućena beskontaktna validacija ulaska publike putem aplikacije za mobilne telefone)
  • Organizovana je vakcinacija za zaposlene i spoljne saradnike u prostorijama Narodnog pozorišta 2.02.2021. godine
  • Otvorena je ambijentalna scena Dvorište - Radionica
  • Suvenirnica – renovirana je prostorija uz glavni ulaz pozorišta, opremljena je i otvorena radnja sa suvenirima
  • Kapitalne investicije:
  • Završena je obnova na fasadi iz Dositejeve ulice, Braće Jugovića i Trga republike. Trenutno traju pregovori za obnovu fasade iz Francuske ulice.
  • Kupljena 2 velika video projekciona platna za Veliku scenu i jedno za malu scenu
  • Kupljen komplet 12 bežičnih mikrofona
  • Kupljeni širokopojasni mikrofoni
  • Kupljene dve tonske miksete Yamaha
  • Kupljena mikseta za svetlo
  • Kupljeno je 54 led reflektora, od toga 22 roto glave
  • Kupljena velika kombinovana stolarska mašina
  • Kupljen usisivač za piljevinu
  • Kupljen profesionalni usisivač za veliku scenu
  • Kupljen profesionalni usisivač koji se nosi na leđima za čiđćenje prostora u kome nastupa orkestar (orkestarska rupa)
  • Kupljeno 5 profesionalnih krojačkih mašina
  • Kupljeno je 9 profesionalnih pegli
  • Kupljene 3 kamere i sistem za digitalizaciju video materijala
  • Naručen veliki skener za digitalizaciju tekstova, notnog materijala i afiša

 

  • Investicije:
  • Kupljeno je 300 stolica za prostorije sva tri umetnička ansambla (svaki umetnički ansambl po 100 stolica)
  • Terasa je opremljena novim mobilijarom za sedenje i boravak na otvorenom
  • Kupljen itison za prostorije Muzeja NP

 

  • Urađeni radovi - održavanje:
  • Izvršeno krečenje svih garderoba kako velike i male scene
  • Tapaciranje svih kreveta u prvačkim garderobama
  • Tapaciranje svih klupa u garderobama male scene
  • U potpunosti renovirana dva glumačka salona uz veliku scenu, opremljeni modernim nameštajem, aparatima sa toplom i hladnom vodom
  • Velika probna sala na 5. spratu kompletno je renovirana nakon mnogo godina, ishoblovan je pod, ofarbani su svi zidovi i prostorija je oslobođenja svih ranijih elemenata dekora i rekvizite koji su tu bili skladišteni, a nepotrebni
  • Prostorija pored garderobe koja je je bila potpuno zapuštena, ključ izgubljen, renovirana je i potpuno osposobljena da umetnici koji čekaju na probu mogu da borave i pregledaju radni materijal
  • Pod i zidovi na Sceni Raša Plaović su osveženi, prefarbani i uređeni
  • Renovirano je i opremljeno 10 toaleta (toaleti u gledalištu i toaleti uz umetničke garderobe)
  • Urađena je popravka kanalizacionih instalacija
  • Revitalizacija lifta iz Francuske ulice, prednji lift
  • Zamena užadi i užešnjača na liftovima
  • Krečenje zidova hodnika na nivoima svih garderoba
  • Mermerni podovi u unutrašljosti zgrade očišćeni su specijalnim mašinama prvi put od rekonstrukcije
  • Popravka kompenzacije trafo stanice (da bi bolje funcionisali uređaji i da bi imali uštedu električne energije)
  • Izvršena je zamena i servis pumpi za grejanje
  • Velika sala, tapacirani su oštećeni somotski delovi, popravka i tapaciranje sedišta u parteru i stolica na prvoj galeriji
  • Učvrščivanje sedišta u pod na trećoj galeriji
  • Orkestarska sala, u potpunosti sređen pod, hoblovan i prefarban
  • Horska sala, u potpunosti su sve pohabane stolice pretapacirane (a bilo ih je preko 30)
  • Hodnik ka Horskoj sali prekrečen i osvežen
  • Izgrađen je rasklopivi podijum za glavni ulaz koji proširuje glavni ulaz Narodnog pozorišta, opremljen je crvenim tepihom. Podijum se koristi za različite svečane događaje i umetničke programe koji se izvode ambijentalno
  • Izvršeno krečenje muških i ženskih krojačkih radionica i popravka osvetljenja
  • U potpunosti renovirane prostorije direkcije Opere (pod, zidovi, tapaciran nameštaj)
  • Kancelarija direktora Drame je dobila nove itisone, zavese i tapete
  • Renovirane prostorija službe marketinga
  • Zamenjeni su mehanizmi prozora u garderobama
  • Renoviran i sređen klub pozorišta (tapaciran nameštaj, okrečeni i ofarbani zidovi, nabavljene nove stolice, promenjene elektro instalacije)
  • Tapaciranje drvenih klupa u garderobama male scene
  • Tapaciranje oštećenog mebla u celoj zgradi
  • Postavljanje tapeta sa slikom istorijske fasade pozorišta i to u glumačkim salonima i VIP salonu
  • Urađen je biblord ispred Muzeja NP
  • Potpuno su renovirani izlazi iz Francuske ulice u kojima se predstavlja igrajući repertoar Drame, Opere i Baleta NP

 

  • Sporazumi o saradnji i dogovori o koprodukcijama sa pozorištima i institucijama kulture

U Srbiji:

 

  1. Opera i teatar Madlenianum, Beograd
  2. Srpsko narodno pozorište Novi Sad
  3. Knjažnjvsko-srpski teatar, Kragujevac
  4. Narodno pozorište Niš
  5. Narodno pozorište Subotica
  6. Narodno pozorište Šabac
  7. Narodno pozorište Priština, sa sedištem u Gračanici
  8. Narodno pozorište Pirot
  9. Narodna biblioteka Srbija
  10. Narodni muzej Srbije
  11. Zavod za proučavanje kulturnog razvitka
  12. Sterijino pozorje (ugovor o zajedničkoj koprodukciji)
  13. Novosadsko pozorište - Újvidéki Színház
  14. ERIAC Srbija, Evropski romski institut za kulturu i umetnost Srbija
  15. Franncuski institut za kulturu Beograd („Frankofonija i Narodno pozorište“)
  16. Austrijski kulturni forum
  17. Mađarski kulturni institut Kolegium Hungarikum
  18. Fondacija Sergej Polunjin
  19. Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji
  20. Opština Stari grad
  21. Fakultet dramskih umetnost, Beograd

 

Region:

 

  1. SNG Maribor, Slovenija
  2. Drama Ljubljana, Slovenija
  3. Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica, Crna Gora
  4. HNK Zagreb, Hrvatska
  5. HNK Ivan Plemeniti Zajc, Rijeka, Hrvatska
  6. HNK Varaždin, Hrvatska
  7. Makedonsko narodno pozorište, Skoplje, Severna Makedonija
  8. Postoji već ugovor sa Narodnim pozrištem iz Banja Luke, Republika Srpska

 

Evropa i svet:

 

  1. Članstvo u Evropskoj pozorišnoj konvenciji (ETC)
  2. Narodno pozorište Budimpešta, Mađarska
  3. Srpsko pozorište u Budimpešti, Mađarska
  4. Gradski teatar Klagenfurt, Austrija
  5. Dojčes teatar Berlin, Nemačka
  6. Teatar Bremen, Bremen, Nemačka
  7. Teatar de la Vil, Pariz, Francuska
  8. Akademski teatar Gorki, Nižnji Novgorod, Rusija
  9. Kamerna opera Sankt Peterburga, Rusija
  10. Kompanija Trablejn Jan Fabr, Belgija
  11. Opera Kairo, Egipat
  12. Opera Bulen Besai, Alžir, Alžir

 

  • Saradnja sa umetničkim fakultetima u Beogradu (Univerzitet umetnosti u Beogradu, FDU, FMU, Akademija umetnosti), Novom Sadu, Prištini (sedište u Gračanici)

 

  • Premijere od 2019. godine
  • Drama: 10 premijera i 11. se priprema
  • Opera: 4 premijere
  • Balet: 4 premijere i 5. je u pripremi

 

  • Ambijentalna scena Dvorište/Radionica, Gundulićev venac 50 - Scenska čitanja, Gostovanje umetničkih fakulteta, individualni projekti umetnika Narodnog pozorišta, Opera Karmen- jedna tragedija
     
  • Ambijentalni događaji Narodnog pozorišta za vreme pandemije:
  • Opera u vašem kraju – ambijentalni koncerti Opere, solisti i mali ansabl orkestra
    Ponovo zajedno - otvaranje sezone na balkonima i fasadi Narodnog pozorišta uz učešće sva tri ansambla, koncerti
  • Onlajn prikazivanje predstava tokom vanrednog stanje, prikazano je 114 predstava sva tri ansambla, u matine i večernjim terminima
  • Solidarnost - tokom pandemije pokrenuta je akcija solidarnosti i prikupljena su i podeljena sredstva za pomoć umetnicima i saradnicima, članovima umetničkih udruženja i onima koji nisu u članstvu nijednog umetničkog udruženja
  • Gostovanja – Narodno pozorište je ostvarilo niz gostovanja u zemlji i inostranstvu Južna Amerika, Rusija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Austrija, Republika Srpska, Crna Gora, Španija kao i u Srbiji: Gornji Milanovac, Čačak, Požarevac, Gračanica, Novi Sad, Niš, Jagodina, Šabac, Smederevo, Mladenovac, Vranje, Užice, Vršac, Ub, Lazarevac, Kragujevac.
  • Platforma, program edukacije profesionalaca i publike:
    Projekat Platforma: Omladinski klub Narodnog pozorišta u Beogradu; performativne ture Tajna Narodnog pozorišta; Razgovori u Narodnom pozorištu; projekat Mladi pozorišni eksperti; Radionice sa izuzetnim starnim umetnicima i trupama; saradnja sa nezavisnom scenom;
  • Donacija profesionalne šminke Ansamblu narodnih igrara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Grčanice
  • Muzej Narodnog pozorišta, izložbe od 2019. godine – 9 postavljenih i 10. u pripremi
  • Nagrade Narodom pozorištu od 2019. godine; 73 nagrade
  • Kroz različite konkurse, kao što je Konkus za oportunitet, u kuću Narodnog pozorišta uneto je preko 17.000.000 dinara.