Vesti

Na Sceni „Raša Plaović“ premijerno izvedena muzičko-scenska oda „Desanki za večnost - u čast izuzetnima - Jeleni Jovanović Žigon”

10 april 2019

Muzičko-scenska oda „Desanki za večnost – u čast izuzetnima – Jeleni Jovanović Žigon“, premijerno je izvedena 10. aprila na Sceni „Raša Plaović“, u režiji prvakinje Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Ivane Žigon, koja je, na neki način, nastupila zajedno sa majkom Jelenom, spajajući vreme jednog i večnost onoga sveta.

Ovaj nesvakidašnji događaj, posvećen velikoj srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović povodom 120 godina od njenog rođenja, publika je prvi put videla na godišnjicu smrti glumice Jelene Jovanovic Žigon (1933-2018), čime je on, prema rečima rediteljke, dočarao veliki smisao i moć umetnosti, jer umetnost ima zadatak da prevazilazi sve granice forme i da sinhronizuje naše prolazno vreme sa nečim onostranim, beskrajnim i neprolaznim.

„Uprkos tome što je Jelena pre godinu dana napustila scenu života, ona se ovde, u punom sjaju lepote svoje duše, pojavila u glavnoj ulozi. Kao neumorni istraživač i čuvar srpske poezije, potpisala je i scenario predstave koja se, nimalo slučajno, ne poigrava odgovorima na večita pitanja o životu, ljubavi i smrti “, rekla je Ivana Žigon.

Stihovi Desanke Maksimović, u dramatizaciji Jelene Jovanović Žigon, vratili su publiku, kako je istakla Ivana Žigon, prakorenu stvaralaštva, poeziji u njenoj punoj čistoti.

Uoči početka ove mistične i intimne muzičko-scenske ode, gledaoce je pozdravila v.d. upravnice Narodnog pozorišta Ivana Vujić koja se, u kratkom govoru, između ostalog, osvrnula i na uspešnu umetničku karijeru Jelene Žigon, glumice neverovatne lepote i dara.  

U predstavi su učestvovali i baletski umetnici Željko Grozdanović i Malina Stanojković, koji su izveli „Ples ljubavi koja trijumfuje nad nepravdom prolaznosti“, u koreografiji Ane i Svetozara Krstića, kao i unuci preminule glumice Stefan Žigon i Anja Marković. 

Šef multimedijalnog tima projekta bio je Petar Antonović, koji je uradio i odabir muzike, scenografiju je potpisao Boris Maksimović, a dizajn svetla Mića Milivojević. 

Na kraju predstave, Ivana Žigon se zahvalila Udruženju Adligat i uručila njegovom predsedniku Viktoru Laziću, originalni scenario i zbirku pesama Desanke Maksimović koje je beskrajno puta listala njena majka, kao i majčinu crnu maramu i rukavice, ali i fotografiju Jelene Žigon sa Desankom Maksimović na kojoj Jelena nosi upravo tu maramu...

U Adligatu se već nalazi više od dve hiljade knjiga sa posvetama iz porodičnog doma Žigonovih, kao i starinski nameštaj iz porodičnog stana, darovi osnivača legata, ćerke i sina Steve i Jelene Žigona, Ivane i Nikole.
M.B.