Vesti

Novi uspeh „Uspavanke za Aleksiju Rajčić“ – tri nagrade stručnog žirija na Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci

12 jun 2023

Na 25. Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci,  „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, po tekstu Đorđa Kosića i u režiji Juga Đorđevića, proglašena je najboljom predstavom na osnovu jednoglasne odluke stručnog žirija koji joj je dodelio i nagrade za najbolju režiju i najbolju glumicu.

Na taj način, ova poetska drama, još jednom je potvrdila svoje visoke umetničke domete i na najbolji način završila ovogodišnju sezonu u kojoj je ostvarila ubedljiv trijumf i na nedavno završenom Sterijinom pozorju, kao i još nekoliko domaćih pozorišnih festivala. 

Žiri Teatar festa kojim je predsedavao menadžer u kulturi Duško Ljuština, a članovi su bili glumica Nataša Ivančević i kritičarka Ana Tasić, naveo je da se predstava „nagrađuje zbog zaokruženosti i uspešnosti celokupnog scenskog jezika - stilski i formalno neobičnog i inspirativnog dramskog teksta, sugestivnog, hipnotičkog zvuka, precizne, simbolički efektne scenografije, višeznačnog kostima, izražajne igre ansambla i režije koja je vešto i maštovito povezala sve ove elemente u jednu estetski snažnu celinu“.

U obrazloženju Nagrade za najbolju glumicu ovog festivala, koji u okviru svog programskog koncepta okuplja najbolje predstave iz regiona, žiri je ocenio da je Vanja Ejdus „odmerenom i izražajnom osećajnošću predstavila Aleksiju, vešto oblikujući smesu tragičnosti zbog neminovnosti bola trpljenja i pogubne želje za blizinom muškarca i specifične vedrine, snage pomirenja sa patnjom“.

„Elegantno obučena, kao da je junakinja glamurozne opere, ona gotovo ceremonijalno predstavlja Aleksiju koja postaje stub otpora prema poraznom i nazadnom patrijarhatu, ne gubeći svoju snagu, blagost i mir“, dodaje se u obrazloženju.

Predstava, koju je Narodno pozorište u Beogradu uradilo u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem i Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” 2022, premijerno je izvedena 30. aprila prošle godine na Sceni „Raša Plaović“.

Naslovna junakinja je fiktivna ličnost, a mladi pisac inspiraciju za priču našao je u knjizi Milutina A. Popovića iz 1898. godine „Zatvorenice - Album ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda”.

Sudbina Aleksije Rajčić je da u sudaru sa neslobodom u svakom smislu dolazi do zločina kao jedinog izlaza i do zatvora kao nekog, paradoksalno, prostora slobode. Ona je figura koja predstavlja sve žene koje su u sličnoj poziciji i danas i u istoriji.

U toj predstavi čudesne lepote u kojoj se prepliću elementi tradicionalnog i brehtovskog teatra, igraju i Iva Milanović, Novak Radulović (Horovođe) i Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Mladen Lukić, Goran Milošević i Danijela Milošević (Hor).

Dramaturg predstave je Tijana Grumić, a u umetničkom timu su i Andrea Rondović (scenograf), Velimirka Damjanović (kostimograf), Nevena Glušica (kompozitor), Damjan Kecojević (koreograf), Danica Krstić (saradnik etnomuzikolog) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).