Vesti

ODRŽAN BALETSKI GALA KONCERT SA ISTAKNUTIM SOLISTIMA NARODNOG POZORIŠTA I GOSTIMA

22 jun 2012

Baletski gala koncert sa zvezdama Baleta Narodnog pozorišta i gostima iz nacionalnih opera Mađarske i Grčke, pod rukovodstvom dirigenta Đorđa Pavlovića, održan je u petak 22. juna na Velikoj sceni.

Baletski gala koncert organizovan je u saradnji sa Beogradskim festivalom igre, Skupštinom opštine Stari grad i ambasadama Mađarske i Grčke u Beogradu, a ideja je da se on ubuduće održava svake godine povodom završetka sezone Narodnog pozorišta.
Na koncertu su, kao gosti, nastupili prvaci baleta Nacionalne Opere Grčke, Evrikidi Isakidu i Aleksandar Neškov („Adagietto“ – Gustav Maler), i prvaci baleta Nacionalne opere u Budimpešti Adrijen Pap i Roland Libah („Walc“ – Moritz Moszkowski).
U programu su učestvovali i članovi Baleta Narodnog pozorišta Tamara Ivanović, Igor Pastor, Bojana Žegarac, Milan Rus, Dalija Imanić, Miloš Marijan, Ana Pavlović, Jovan Veselinović, Mila Dragičević, Jovica Begojev, Ivana Kozomara, Nelka Lazović i Sanja Ninković.
Koncert je otvorio i zatvorio ansambl Baleta Narodnog pozorišta koji je na početku izveo „Gala valcer“ na muziku Petra Iljiča Čajkovskog i u koreografiji direktora Baleta nacionalnog teatra Brusa Stajvela, a na kraju scenu „Svadba“ iz kultnog baleta „Ko to tamo peva“ na muziku Vojislava Vokija Kostića i u koreografiji i režiji Staše Zurovca.
Na programu su bili i dueti i fragmenti iz baleta „Uspavana lepotica“ Čajkovskog, „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva, „Don Kihot“ Ludviga Minkusa, „Korsar“ Adolfa Adama...
Nastupi svih umetnika bili su ubedljivi, tehnički sigurni i stilski ujednačeni, a brojna publika tokom i na kraju koncerta, pozdravljala ih je gromoglasnim aplauzom.
M.B.