Vesti

OTVARANjE IZLOŽBE O GLUMICI TEODORI BOBERIĆ ARSENOVIĆ 17. MARTA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

14 mart 2016

Gostujuća izložba o glumici i pevačici Narodnog pozorišta u Beogradu Teodori Boberić Arsenović, autorke Jelene Pauljev, biće otvorena u četvrtak 17. marta (18,00) u Muzeju Narodnog pozorišta.
Ova postavka, koja je javnosti prvi put predstavljena 30. maja prošle godine u Domu kulture u Novom Bečeju, predstavlja pokušaj osvrta na ličnost i karijeru te umetnice čiji je rad imao velikog uticaja na istoriju pozorišta, muzike i kulture našeg naroda.
U katalogu izložbe navodi se, između ostalog, da se  Teodora-Toda Boberić, udata Arsenović,  rođena u Novom Bečeju (Vranjevu) 1886. godine, „smatra jednom od najuspešnijih glumica Narodnog pozorišta u Beogradu, u periodu svoje karijere, od 1906-1956. godine.
-Njen značaj za istoriju srpskog pozorišta je višestruk. Pored velikih uspeha u dramskom repertoaru, Teodora se ostvarila i kao interpretator nosećih uloga u popularnim komadima sa pevanjem (Koštana, Tašana, Čučuk Stana), ali i kao pionir srpske opere, gde je tumačila važne uloge kao što su Acučena u Trubaduru i Karmen u istoimenom delu. Ove dve role se smatraju izuzetno zahtevnim, a Teodori je pošlo za rukom da odigra prvu Acučenu i prvu Karmen u istoriji opere Narodnog pozorišta. U drami se proslavila mnogim ulogama kao što su Maša u Živom lešu, Elmira u Tartifu, Mara Nikšina Beneša u Sutonu, Baka Eugenija u Drveće umire uspravno, te vračara Manefa u Kola mudrosti-dvoja ludosti, za koju je i nagrađena od strane Ministarstva prosvete – navodi autorka izložbe.
Svoj glumački doprinos, Teodora Boberić Arsenović dala je i prvim balkanskim igranim filmovima snimljenim 1911. godine, u „Karađorđu“ ulogom Jelene, i u filmu „Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi“ ulogom Marije Gorjanski.
Od osnivanja Radio Beograda pa sve do pred smrt Teodora je bila omiljeni izvođač narodnih pesama. Snimala je za vodeće izdavačke kuće Odeon, Edison Bell, His master's voice. Tokom života nagrađivana je Ordenima Svetog Save IV i V reda, zatim od strane bugarskog kralja Borisa Trećeg Narodnim ordenom za građanske zasluge, skupocenim prstenom- darom kralja Aleksandra Karađorđevića, kao i Ordenima rada I i II reda.
Umrla je 18. oktobra 1960. godine u Beogradu, gde je i sahranjena.
Kao dugogodišnja glumica i pionir opere Narodnog pozorišta, omiljeni radio-pevač i prva lepotica srpske kinematografije, Teodora Arsenović je duboko uticala na kulturnu scenu Beograda prve polovine 20. veka.
Izložba će biti otvorena do sredine maja.
M.B.