Vesti

PISMO DEJANA SAVIĆA UPUĆENO IVICI DAČIĆU, ALEKSANDRU VUČIĆU I VELjKU ODALOVIĆU

4 mart 2014

G. Ivica Dačić, premijer Vlade Republike Srbije
G. Aleksandar Vučić, prvi potpredesdnik Vlade Republike Srbije
G. Veljko Odalović, generalni sekretar Vlade Republike Srbije

Poštovani,

prinuđeni smo da vam se obratimo usled potpunog jednostranog prekida komunikacije sa nama nadležnim Ministarstvom kulture i informisanja u ostavci. Kako je ovo stanje u kome se nalazi velika većina kulturnih institucija koje se finansiraju iz republičkog budžeta, time problem postaje još veći i teži.
Na dopise koje upućujemo Ministru i Državnom sekretaru nema odgovora, pa tako ne možemo da saznamo ni razloge za sadašnju već dramatičnu situaciju u kojoj se nalaze gotovo sve republičke ustanove kulture, što je posledica nepotpisivanja godišnjih ugovora ovih institucija sa Ministarstvom. Na taj način od početka godine na račune ustanova nije uplaćen ni dinar sredstava koja su već obezbeđena u budžetu pa su zaustavljeni započeti projekti, obustavljene premijere, onemogućeno isplaćivanje zarada honorarnim saradnicima i dobavljačima što stvara veliko nezadovoljstvo kod svih onih koji od kulture i za kulturu žive i rade, kao i kod publike i drugih korisnika kulturnih dobara. Imajući u vidu osetljiv predizborni period u kome se sve ovo događa, kao i neke skorašnje poteze Ministra i Državnog sekretara, pitanje je da li je ovo smišljeno i planirano stvaranje haotične situacije u kulturi ili samo još jedan primer njihove nesposobnosti, nerada i arogancije.
Narodno pozorište, kao ni druge ugledne institucije kulture širom Republike Srbije, ne zaslužuje i ne može da bude talac tog i takvog Ministarstva, koje je u mnogo navrata pokazalo da nije doraslo svome poslu i položaju. Takođe, Narodno pozorište ne želi ni da učestvuje u najavljenim "performansima" kojima će Ministar u ostavci bezuspešno pokušati da svoj nerad i kašnjenje u ispunjavanju redovnih zadataka i obaveza pretvori u medijski događaj estradnog tipa.
S obzirom na sve izneseno, molimo vas da iskoristite svoj veliki autoritet i poziciju te da utičete na to da se navedene  obaveze prema republičkim ustanovama kulture bez odlaganja izvrše u najkraćem mogućem roku, kako ne bi došlo do njihovog potpunog zastoja u radu za šta će jedino odgovorno biti Ministarstvo kulture i informisanja u ostavci.

Dejan Savić
v.d. upravnika
Narodno pozorište u Beogradu