Vesti

Predstava „Kabul", u izvođenju Dušanke Stojanović Glid, 29. septembra (20,30) na Sceni „Raša Plaović", umesto u „Radionici"

27 septembar 2021

Predstava „Kabul“, po tekstu Tonija Kušnera, u režiji Željka Đukića, sa Dušankom Stojanović Glid u ulozi Kućevne, koja je 29. septembra (20,30) trebalo da bude izvedena na Sceni „Radionica", biće odigrana iste večeri i u istom terminu na Sceni „Raša Plaović". 

Ova drama je, u stvari, prvi čin predstave „Kod kuće / Kabul" u kojoj se glavna junakinja Kućevna obraća publici pričajući priču o sebi, ali i društvu oko nje.

Svoj monolog započinje čitanjem odlomka iz zastarelog turističkog vodiča za grad Kabul i uvodi gledaoce u jedan od tri tematska kruga kroz koje provlači svoju priču...

Kušnerov komad „Kod kuće/Kabul", koji govori o životu pod terorom Talibana i o ulozi Zapada u stvaranju tog režima, premijerno je izveden 29. oktobra 2009. godine na Sceni „Raša Plaović", a na repertoaru je bio nekoliko sezona.

U predstavi su igrali i Nela Mihailović, Hana Selimović, Slobodan Beštić, Nenad Stojmenović, Mihailo Lađevac, Darko Tomović, Nebojša Kundačina, Stefan Buzurović, Gordana Cvetković, Anđelka Tadić, Nionela Tarić i Aleksandar Anđelković. 

Za ulogu Kućevne, prvakinja Drame Narodnog pozorišta Dušanka Stojanović Glid, dobila je 2010. godine prestižnu Nagradu „Miloš Žutić” za najbolje glumačko ostvarenje u profesionalnim pozorištima.