Vesti

Preminuo glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Radovan Miljanić (1952-2021)

25 oktobar 2021

Dugogodišnji glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Radovan Miljanić iznenada je preminuo 25. oktobra u 70. godini.

Rođen je u Pančevu 24. februara 1952. godine.

Glumu je diplomirao 1979. godine  na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Predraga Bajčetića, monodramom „Priče kneza Miškina“, po „Idiotu“ F.M Dostojevskog.  Predstava je igrana u Podrumu Ateljea 212, Žutom salonu JDP - a i SKC –u.

Iste godine, na Sceni „Krug 101“ Narodnog pozorišta u Beogradu, (čiji je stalni član postao 1985. godine) imao je svoju prvu premijeru; reč je o predstavi „Za opelo, u red, molim“, po tekstu Milana Mitića i u režiji Velimira Mitrovića koji mu je poverio ulogu Bate. 

Tokom dugogodišnje karijere odigrao je više od sto uloga (oko 70 premijera), najviše u Narodnom pozorištu, zatim u SKC - u, Domu omladine, Zvezdara teatru, Teatru od nule, Pozorištu Ogledalo, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu…

Poslednju rolu odigrao je pre samo nekoliko dana – u predstavi Narodnog pozorišta „Vasa Železnova i drugi“ koja je s velikim uspehom izvedena 18. oktobra na Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu u Nižnjem Novgorodu.

Među značajnija umetnička ostvarenja ubrajaju se uloge u predstavama „Nenagrađeni ljubavni trud“ (Biron), „Priče kneza Miškina“ (Miškin), „Solunci govore“ (Lisijen Rejn), „Rat i mir“ (Verhovenski), „Lenjin, Staljin, Trocki“ (Jagoda), „Kako zasmejati gospodara“ (Profesor Mirković), „Tetovirane duše“ (Tetovirač), „Poslednja potera za zlatom“ (Piksi), „Je li bilo kneževe večere“? (Radulaški), „Sirano de Bereržak“ (Le Bre) „Vožd Karađorđe i Knjaz Miloš“ (Car Aleksandar), „Konak“ (Pukovnik Lešjanin), „Maska“ (Kornelije Stanković), „Ubi me prejaka reč“ (Branko Miljković), „Bukefal Aleksandra Makedonskog“ (Aristotel), „Uobrašeni bolesnik“ (Doktor  Pirgon), „Gospođa ministarka“ (Teča Panta), „Velika drama“ (Pop Stojan, Branko Lazović, Savo Vukotić-Cicko), „Zečji nasip“ (Profesor Vlada), „Tri sestre“ (Kuligin), „Talenti i obožavaoci“ (Narokov), „Koštana - Žal za mladost“ (Hadži Toma)…

Više od dve decenije, uz Ljubivoja Tadića (Tesla), igrao je u kultnoj duodrami „Tesla ili prilagođavanje anđela“ u kojoj je briljantno tumačio lik novinara Džona Smita. 

Učestvovao je u snimanju pedesetak drama na Radio Beogradu i ostvario zapažene uloge (Vladislav Petković Dis, Branko Miljković, Tomas Mor..).

U „Pesničkim vedrinama“ TV Beograd tumačio je Milutina Bojića i dve decenije bio stalni učesnik u emisijama Kulturne i Naučne redakcije TV Beograd.

Igrao je u mnogim domaćim serijama i filmovima - „Direktan prenos“, „Čavka“, „Guča“, „Uslovna sloboda“, „Život i smrt porno bande“, „Rekvijem za gospođu J.“, „Izgrednici“, „Nečista krv – Greh predaha“, „Dara iz Jasenovca“, „Tajne vinove loze“, „Vikend sa ćaletom“, „Urgentni centar“…

Tumačio je glavne uloge u filmovima Vladimira Mančića koji su osvojili mnoge nagrade na festivalima kratkomeražnog filma.

Retko je govorio za medije, a u jednom intervjuu, objavljenom pre skoro dve decenije u pozorišnom listu „Ludus“, na pitanje šta za njega danas, posle toliko odigranih uloga, predstavlja izazov, rekao je:„Nešto što podrazumeva drugačiji pristup ulozi ili komadu, što do sada nisam radio... Ne pripadam glumcima koji planiraju uloge ili imaju zacrtano šta sad moraju da igraju. Vaspitavan sam u drugom duhu: da su predstava i pozorište mnogo važniji od glumaca, nas koji treba da učestvujemo u tome. Nisam u pozorištu zbog sebe, nego zbog pozorišta“.

Radovan Miljanić bio je u braku sa našom poznatom pijanistkinjom Biljanom Gorunović, sa kojom ima dvojicu sinova Milutina i Mihajla. 

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.