Vesti

Radionica: Tehnike pričanja priča - osnove storitelinga, 24. i 25. februara (vođa radionice: Džen Blejk, Velika Britanija)

9 februar 2020

Kako možemo da oživimo priče koje leže na stranicama knjige ili su uspavane u našem sećanju? Kako da udahnemo život u njihov svet i likove, da učinimo da slušaoci budu uključeni i da njihovo iskustvo bude vredno pamćenja? 
Radionica koju će voditi međunarodno priznata storytelling umetnica Džen Blejk istraživaće uzbudljive svetove vaših omiljenih tradicionalnih priča. Uz pomoć priče koju sami birate, kao i uz vaše kolege učesnike u radionici, istražićemo šta su osnove umetnosti storytelling-a i kako razviti sopstveni stil pričanja priča. Radionica će pokriti sledeće teme:
• Oživljavanje priče
• Uključivanje publike
• Ritam i muzikalnost
• Karakterizacija
• Glasovna dinamika i vokalizacija
• Vizuelizacija
• Poetski i opisni jezik
• Upotreba raznovrsnog rečnika
• Pronalaženje slobode u izvođenju

Potrebno je pripremiti (nije neophodno znati je napamet) svoju omiljenu tradicionalnu ili narodnu priču na srpskom ili engleskom jeziku. 

Nisu poželjni savremeni ili autorski tekstovi. Radionica je praktična, uključuje vežbe zagrevanja, vežbe osnovnih tehnika pričanja priča, kao i praktičnu demonstraciju. 

Potrebna je udobna i adekvatna odeća i obuća za rad u baletskoj sali (patike, baletanke, čarape).

Radionica je otvorena za:
- Članove ansambla Drame, Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu
- Zainteresovane umetnike i kolege: glumce, plesače, izvođače i studente

PRIJAVA na mejl: akonstantinovic@narodnopozoriste.rs ili telefon: 063 866 94 94 

Molimo vas da prijavu pošaljete najkasnije do 19. februara. Broj učesnika je ograničen.

Džen Blejk 

Džen Blejk je jedna od vodećih svetskih umetnica storytelling-a, koja nastupa širom sveta više od 25 godina. Njena specijalnost su priče iz Afrike, Karipske oblasti i Arabije i ima reputaciju dinamičnog i velikodušnog izvođača. 
Učestvovala je na brojnim međunarodnim festivalima kao što su ay Festival, Viljandi Harvest Festival, TEDx u Varšavi i mnogi drugi. 
Osim učešća na festivalima i izvođenja predstava, radi i kao mentor i drži radionice različitim ciljnim grupama. 
Godine 2011. bila je dobitnik Thüringer Märchen nagrade koja se dodeljuje izvođačima posvećenim umetnosti storytelling-a. 
Godine 2012. u okviru svetskog Šekspir festivala, bila je kustos „Šekspirovih priča“, velike izložbe koja je ispitivala teme putovanja i identiteta, u saradnji sa Kraljevskom Šekspirovom kompanijom (Royal Shakespeare Company). 
Godine 2013. njena predstava „Starica, bivo i mendeški lav“ koju izvodi sa muzičarima Kuame i Rejmondom Sereba, osvojila je Britansku nagradu za izvrsnost storytelling-a (BASE).