Vesti

SOPRANI NEVENA PAVLOVIĆ I IVANA ALBREHT GOSTOVALE U MOCARTOVOJ OPERI „FIGAROVA ŽENIDBA“

17 novembar 2014

Soprani Nevena Pavlović i Ivana Albreht gostovale su u Mocartovoj operi "Figarova ženidba" koja je pod dirigentskom upravom Dejana Savića izvedena na Velikoj sceni u ponedeljak 17. novembra.
Prvi put pred beogradskom publikom Pavlović je nastupila u ulozi Suzane, a Albreht se predstavila u roli Grofice.
U podeli su bili i Vuk Zekić (Grof), Nebojša Babić (Figaro), Ljubica Vraneš (Kerubin), Tatjana Mitić (Marcelina), Dragoljub Bajić (Bartolo), Danilo Stošić (Bazilio), Igor Matvejev (Don Kurcio), Jovana Belić (Barbarina) i Pavle Žarkov (Antonio).
Opera “Figarova ženidba”, u režiji Jagoša Markovića, premijerno je izvedena 21. oktobra 2010. godine u okviru 42. BEMUS-a. Njegovu režiju obnovio je Aleksandar Nikolić.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, a kostime Bojana Nikitović.
U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu
Libreto, prema komediji Pjer-Ogistena Karona de Bomaršea, napisao je Lorenco da Ponte.
M.B.

 

Nevena Pavlović

Rođena je u Beogradu.
Magistirala je muziku na prestižnoj Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu.
Studirala je pevanje sa Ljudmilom Gross -Popović, Su Mekhulok, Laurom Sarti i Rudolfom Pirnajem. Dodatno se usavršavala na master klasovima  Dženis Čepman, Antoni Liga, Nadežde Krsnaje kao i na Akademiji Prag – Beč - Budimpešta sa Gabrijel Lehner.  
Njeno bogato izvođačko internacionalno  iskustvo sadrži različite stilove i repertoar od italijanske opere, preko francuskih, engleskih, ruskih pesama i nemačkog lida.
Pavlovićeva trenutno nastupa u ulozi Suzane u operi “Figarova ženidba”, Narodnog pozorišta u Beogradu gde u međuvremenu  takođe priprema ulogu Tatjane u operi “Evgenije Onjegin” i ulogu Dezdemone u operi “Otelo”.
Kao  specijalni gost-solista, nastupala  je na Bečkom balu kao i na svečanom obeležavanju 50 godina Doma omladine Beograda.
Posebno  je zapažen njen solo nastup na svečanoj ceremoniji Američkog dana nezavisnosti  4 jula 2014. u rezidenciji ambasadora Kirbija gde je izvela  američku i nacionalnu himnu.
Pavlovićeva je svojim solističkim koncertom „Beleške o ljubavi“ otvorila Internacionani projekat ART dijaspora 2014  u saradnji sa  Kancelarijom za dijasporu Republike Srbije.
Neki od njenih internacionalnih nastupa uključuju: Rossotrudnichestvo u Londonu, Burgh House u Londonu, Lauderdale House u Londonu, Christ Church Spitafields u Londonu, St Giles u Londonu, Hayd Park Chapel u Londonu, Proms at St Mary Church u Henliju na Temzi, nastup sa Simfonijskim orkestrom umetničkog ansambla Vojske Srbije i Crne Gore u Sava centru, koncert u Zadužbini Ilije M. Kolarca, Narodnoj biblioteci Srbije, Domu vojske Srbije i Crne Gore pod dirigentskom palicom maestra Miodraga Janoskog, Akademiji nauka, Ruskom domu, Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, Etnografskom muzeju.
Nastupala je kao solista na godišnjici Olimpijskog komiteta Srbije gde je po prvi put izvela himnu Olimpijskog komiteta na grčkom jeziku.
Neki od operskih nastupa: uloga Vilinskog konjica u operi Strekoza i Muravej (Dragonfly and Ant) – Brian Hosefros, Opera Kings Goes Forth to France – A Sallien, uloga Margarite iz opere Faust – A. Boito, uloga Tatjane iz opere Evgenije Onjegin – E.T. Čajkovski, Dezdemona iz opere Otelo – Đ.Verdi, Mercedes iz opere Karmen - G.Bizet, Marzenka iz opere Prodana nevesta - B. Smetana i mnoge druge.
Trenutno živi i radi u Londonu.

 

Ivana Albreht
Rođena u Nišu 1983 godine.
Završila je paralelno dve srednje škole, Gimnaziju „Bora Stanković“ i Srednju muzičku školu „Dr Vojislav Vučković“, odsek solo pevanja.
Muzičku akademiju u Sofiji „Prof. Pančo Vladigerov“, za koju je dobila državnu stipendiju za četvorogodišnje školovanje, upisala je 2002. godine.
Magistrirala je 2008. godine na odseku za solo pevanje na muzičkoj akademiji u Sofiji.
U Bugarskoj je pevala Sestru Anđeliku u istoimenoj Pučinijevoj operi (Opera u Staroj Zagori, 2011), potom glavnu ulogu Kraljicu Zoru  u modernoj rok operi „Bajka o svetlosti“ (Muzički teatar u Sofiji, 2010), nastupala je kao Venera u Monteverdijevoj operi „Il ballo delle ingrate“ (Opera u Staroj Zagori, 2013, 2014)...
Iste  godine je pevala altovsku deonicu u Betovenovoj misi u c-duru u Sali Bulgaria u Sofiji.
Učestvovala je na tradicionalnim božićnim i uskršnjim koncertima u Sofiji.
Bila je učesnik na jednom od koncerta iz ciklusa „Viva la musica“, (2012) u Sali bugarskih kompozitora.
Nastupala je na mnogobrojnim koncertima i proslavama u Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Novo Mesto, Ptuj).
Nastupala je u ambasadama Slovenije i Srbije za dane republika.
Mocartov rekvijem, sopransku deonicu, pevala je 2013. godine u Nišu, uz pratnju Niške omladinske filharmonije.
Imala je nekoliko koncerta u sali Simfonijskog orkestra u Nišu, uz pratnju Niškog simfonijskog orkestra, kao i pojedinačne koncerte u Beogradu, Pirotu, Plovdivu, Burgasu...
Ivana je čest gost i izvođač na bugarskom radiju i televiziji.