Vesti

Svečani koncert povodom obeležavanja 40 godina umetničkog rada koncertmajstora Edit Makedonske, 13. novembra (19,00) na Velikoj sceni

9 novembar 2021

Svečani koncert povodom obeležavanja 40 godina umetničkog rada koncertmajstora Edit Makedonske, biće održan u subotu 13. novembra (19,00) na Velikoj sceni, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića i u režiji Ivane Dragutinović Maričić.

Iste večeri biće joj uručen Pečat Narodnog pozorišta u Beograda za 2020. godinu koji se dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu Narodnog pozorišta (prošlogodišnje uručenje za Dan pozorišta je bilo odloženo zbog pogoršane situacije u vezi sa Kovidom 19).

Edit Makedonska je glavni koncertmajstor Narodnog pozorišta u Beogradu od 2003. godine, a član Orkestra od 1980. godine.

Rođena u Sofiji (Bugarska), Edit potiče iz muzičke porodice; violinu je počela da uči kod svoje majke Dijane Raponđijeve-Stojanović, a diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi poznate prof. Fern Rašković.

Magistraturu violine i kamerne muzike završila je u Plovdivu (Bugarska) u klasi prof. Nedjalča Todorova, gde je bila angažovana i kao asistent na Fakultetu za muziku i igru.

Stekla je i diplomu solo pevanja u srednjoj muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, a završila je i baletsku školu u Sofiji.

Radila je i kao profesor violine u muzičkim školama „Josif Marinković“ i „Vladimir Đorđević“ u Beogradu, a zatim i kao profesor violine i čitanja s lista na Akademiji lepih umetnosti.

Kao koncertmajstor bila je angažovana u Makedonskoj operi i baletu u Skoplju (Makedonija), u Operama u Varni i Plovdivu (Bugarska), Pozorištu na Terazijama u Beogradu, u Beogradskoj filharmoniji, Simfonijskom orkestru Radio-televizije Srbije, Beogradskim solistima Vojkana Borisavljevića i Simfonijeti Aleksandra Vujića.

Izvestan period bila je član prvoosnovanog Srpskog gudačkog kvarteta.

Osnivač je gudačkog kvarteta „Edit“ (2000) sa kojim je nastupala na koncertima i festivalima u Srbiji i Bugarskoj, a u Narodnom pozorištu njen kvartet je učestvovao u izvođenjima kamerne opere „Romansa“ Igora Rankovića (dirigent Đorđe Stanković) i opere „Don Kihot“ Žila Masnea, koja se u aranžmanu i pod umetničkim vođstvom dirigenta Angela Šureva izvodila dve godine na Sceni „Raša Plaović“ uz prvaka Beogradske opere Živana Saramandića u naslovnoj ulozi.

Edit Makedonska održala je brojne koncerte kao solista i koncertmajstor širom bivše Jugoslavije, u Austriji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Češkoj, Slovačkoj, Južnoj Koreji, Španiji, Grčkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Portugaliji, Danskoj, Japanu, Švajcarskoj i Italiji.

Godine 2017. imala je čast da bude koncertmajstor na prestižnom Pučinijevom festivalu u Tore del Lagu u Italiji.

Sarađivala je sa dirigentima kao što su Plasido Domingo, Johanes Harnajt, Tosio Janagisava, Borislav Ivanov, Aleksej Bogorad i Dejan Savić.

Na repertoaru solističkih koncerata posebno zastupa domaće muzičko stvaralaštvo, te premijernim izvođenjima dela srpskih kompozitora XX i XXI veka značajno doprinosi očuvanju i razvitku srpske muzičke baštine.

Snimala je za radio i televiziju, a bavi se i komponovanjem dečje muzike (pesme “Jabuka i leptir”; “Saša, ciganski pas” - muzika za knjige Bajki za decu autorke princeze Jelisavete Karađorđević).

Premijerno izvođenje kompozicije Mirjane Živković „Balada o polju“ za violinu i kamerni orkestar održano je uz Orkestar Narodnog pozorišta, a potom i Orkestar „Ljubice Marić”, za koju je kompozitorki temu dala sama Edit Makedonska.

Sa harfistkinjom Narodnog pozorišta Goranom Ćurgus osnovala je Duo „Edit” 2011. godine. Duo je do sada ostvario niz zapaženih nastupa, među kojima koncert otvaranja Međunarodnog festivala harfe u Beogradu kao i nastupi na festivalima u Ubu, Pančevu i u Sofiji.

Edit je dobitnik mnogih nagrada i priznanja i prvi je koncermajstor naveden u istoriji Narodnog pozorišta u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

PROGRAM: 

Đ. Verdi: „Nabuko“ Uvertira - orkestar
P.I. Čajkovski „Labudovo jezero“ - 2. čin - Pas d'action - solo violina E. Makedonska
Ž. Masne: „Tais" - „Meditacija“ za solo violinu i orkestar - solo violina E. Makedonska
P.I. Čajkovski: „Krcko Oraščić“ - Pas de deux - 2. čin - Orkestar
P.I. Čajkovski „Labudovo jezero“ - „Ruska igra“ - solo violina E. Makedonska
Dž. Vilijams: „Šindlerova lista“ - solo violina E. Makedonska
R.Leonkavalo: „Pajaci“ - Intermeco - orkestar
P.I.Čajkovski: „Uspavana lepotica“ - „Varijacija Aurore“ - solo violina E. Makedonska
J. Gade: „Jalousie“ Tango Tzigane - za violinu solo i orkestar - solo violina E. Makedonska
A. Hačaturijan: „Valcer“ iz svite za dramski komad "Maskarada" - orkestar
V. Monti: „Čardaš“ - za violinu solo i orkestar - solo violina E. Makedonska

Galerija