Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽANO VEČE SA PRIMABALERINOM VIŠNjOM ĐORĐEVIĆ

13 februar 2013

U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, u sredu 13. februara, u okviru cikliusa "Susreti", održano je veče sa primabalerinom Višnjom Đorđević.

Uoči početka razgovora, koji je sa priznatom umetnicom vodila glavni urednik Izdavačke delatnosti Narodnog pozorišta Jelica Stevanović, brojnu publiku je prvo pozdravio kustos Muzeja Dragan Stevović, a potom i v.d. upravnika Nacionalnog teatra Dejan Savić.
Tom prilikom, u ime Kuće, Savić je gospođi Đorđević uručio Srebrnjak Narodnog pozorišta koji se dodeljuje za lojalnost Nacionalnom teatru.
On je rekao da mu je veoma drago što se publika, u kojoj je bila i jedna od naših najvećih balerina Dušanka Sifnios, okupila u tako velikom broju kako bi prisustvovala još jednom izdanju ovog ciklusa "koji pravimo zato što ne damo da se zaborave naši velikani".
- Jedan od naših velikana je upravo i Višnja Đorđević. Nema potrebe da vam večeras govorim o njenom životu i igračkoj karijeri, jer je ona sve svoje vrednosti pokazala i dokazala na sceni. Međutim, hteo bih da podsetim da smo ona i ja, jedan period, proveli zajedno kao rukovodioci u Narodnom pozorištu. Bilo je to posle 2000. godine, kada je Višnja bila direktor Baleta, a ja Opere. To je trajalo tri, četiri godine i za to vreme borili smo se za pozicije Opere i Baleta u Narodnom pozorištu na jedan vrlo prijateljski način - kazao je Savić.
On je ocenio da je tu reč o jednom veoma dobrom periodu "u kojem smo udarili temelje za ono što je kasnije usledilo".
- Višnja je tada, zaista, pokazala da, ne samo kao igrač i pedagog, nego kao i stariji kolega i ozbiljan organizator i menadžer, zna da misli o baletu, o svojim kolegama i repertoaru. Zbog svega što je učinila, uručujem joj ovaj mali poklon. Na ovaj način, ušla je među velikane kulture svoga naroda - naglasio je Savić, čije su reči prisutni pozdravili gromoglasnim aplauzom.
Tokom razgovora sa gospođicom Stevanović, primabalerina je pričala o svom detinjstvu, školovanju, brojnim ulogama, saradnji sa našim najistaknutijim, svetski priznatim koreografom Dimitrijem Parlićem...
U Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu, Višnja Đorđević je igrala od 1956. godine, prvo manje solističke, a zatim i glavne uloge. Tokom veoma bogate karijere ostvarila je zapažene kreacije u predstavama „Labudovo jezero", „Žizela", „Začarana lepotica", „Ščelkunčik", „Bahčisarajska fontana", „Spirituels", „Bludni sin", „Ondina", „Abraksas", „Ana Karenjina", „Ohridska legenda", „Čovek pred ogledalom", „Napuštene", „Kineska priča"...
Praizvedbom "Katarine Izmailove" 1977. godine proslavila je 20 godina umetničkog rada.
Posle aktivnog bavljenja baletom, karijeru je nastavila kao koreograf. Bila je direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Nosilac je brojnih nagrada i priznanja.Između govornih segmenata, emitovani su brojni video inserti koje je pripremio Petar Antonović.
M.B.