Vesti

„Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ gostuje na „Marulićevim danima“ u Splitu

26 april 2024

Predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić”, po tekstu Đorđa Kosića i u režiji Juga Đorđevića, gostovaće 29. aprila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu na 34. „Marulićevim danima“. 

Ovaj komad, izvanredne poetske vrednosti i čudesne lepote u kome se prepliću elementi tradicionalnog i brehtovskog teatra, a koji će biti izveden na zatvaranju festivala, stiže u Split sa oreolom jedne od najnagrađivanijih predstava u regionu, sa ukupno 18 priznanja.

Naslovna junakinja je fiktivna ličnost, a mladi pisac inspiraciju za priču našao je u knjizi Milutina A. Popovića iz 1898. godine „Zatvorenice - Album ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda”.

Sudbina Aleksije Rajčić je da u sudaru sa neslobodom u svakom smislu dolazi do zločina kao jedinog izlaza i do zatvora kao nekog, paradoksalno, prostora slobode. Ona je figura koja predstavlja sve žene koje su u sličnoj poziciji i danas i u istoriji. 

Kroz specifičan stilski zahvat u kom sve sporedne junake i junakinje sjedinjuje u muški i ženski hor, autor komada izdvaja Aleksiju i njeno iskustvo, time ih stavljajući u kontrapunkt sa depersonalizovanim akterima ove priče, odnosno društvom, koje na kraju i jeste najveća prepreka u potrazi ove žene za srećom i slobodom.

U podeli su Vanja Ejdus, Iva Milanović, Novak Radulović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Mladen Lukić, Goran Milošević i Danijela Milošević. 
 

Galerija