Vesti

USPEH UMETNIKA NARODNOG POZORIŠTA U HRVATSKOJ - PRIMADONA JASMINA TRUMBETAŠ PETROVIĆ I MAESTRO DEJAN SAVIĆ GOSTOVALI U PUČINIJEVOJ TOSKI U HNK OSIJEK

5 jun 2016

U okviru dogovora o saradnji između Narodnog pozorišta u Beogradu i HNK Osijek, prvakinja Opere Jasmina Trumbetaš Petrović i dirigent Dejan Savić nastupili su u Osijeku u produkciji Pučinijeve Toske u režiji Ozrena Prohića.
Naši umetnici naišli su na sjajan prijem i doživeli prave ovacije publike koja je do kraja ispunila auditorijum prelepog baroknog teatra u centru grada.
Uspehu predstave doprineli su i izvrsni domaći solisti, tenor Domagoj Dorotić i bariton Dalibor Hanzalek, inače već poznati i rado viđeni gosti Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i ostali solisti, odličan Orkestar i mali, ali zvučan i tačan Hor HNK.
Gostovanju naših umetnika je poklonjena velika pažnja u najvećem slavonskom gradu, koji su dali zapažene intervjue za "Glas Slavonije" i "Osiječku pozornicu", dvomesečni podlistak HNK.
Predstavi je prisustvovao i nj.e. generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru g. Živorad Simić sa suprugom.
On je  naglasio značaj kontakata koju su dva pozorišta ostvarila i podvukao da će Konzulat i na dalje podržavati ovu i druge načine saradnje na polju kulture između dve države.
Osim ovoga, povodom dolaska naših umetnika, u Osijeku je boravio i ugledni hrvatski dirigent i direktor Opere HNK Zagreb, maestro Nikša Bareza.
Sa ovim muzičkim stvaraocem visoke reputacije, naši umetnici su razgovarali o mogućnostima saradnje između dve nacionalne operske kuće.
Nastavak saradnje između Narodnog pozorišta i HNK Osijek, koji su dogovarali v.d. upravnika Savić i intendant Božidar Šnajder, podrazumeva potpisivanje protokola o saradnji, kao i razmenu dramskih predstava i produžetak zajedničkih operskiih i baletskih aktivnosti.
U okviru ovoga, do kraja tekuće godine u Osijeku će gostovati popularna predstava Drame Narodnog pozorišta "Dama s kamelijama".
Proteklog vikenda maestro Savić je gostovao u Nacionalnoj operi iz Temišvara, dirigujući Verdijevu Aidu sa ovim uspešnim i uvaženim rumunskim ansamblom.