Vesti

Željko Hubač učestvovao na Međunarodnoj pozorišnoj konferenciji na Kipru

12 decembar 2017

Vršilac dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Željko Hubač, 9. i 10. decembra, učestvovao je po pozivu na Međunarodnoj pozorišnoj konferenciji u Nikoziji, organizovanoj povodom proslave 40. godišnjice kiparskog ogranka Međunarodnog teatarskog instituta (ITI), a koja je održana u amfiteatru velelepne zgrade novog Kulturnog centra „Konstantin Leventis“, čija je galerija poznata po jednoj od najvećih zbirki francuskog slikarstva od 17-20. veka, u kojoj su trajno izložena dela Rubensa, Monea, Pisaroa, Sislija, Bonarda...

Prvog dana konferencije tema je bila „Finansiranja teatara i scenskih umetnosti danas“ i u okviru nje su izlagali Minas Tigilis, reditelj i predsednik Izvršnog odbora kiparskog Međunarodnog teatarskog instituta, Marina Maleni, producent iz Nikozije, Eirini Mountraki, teatrolog, pozorišni kritičar i predsednik komisije za finansiranje pozorišnih projekata Ministarstva kulture Grčke, Matijas Gert, reditelj, umetnički direktor Šaušpile Krefeld-Menhengladbah i član Izvršnog odbora nemačkog ogranka ITI, i Dr Aleksandar Brkić, predavač Instituta za kulturno preduzetništvo Goldsmit Univerzizeta iz Londona.

Drugog dana konferencije na temu „Potreba za dramaturgom u teatru i njegova uloga u kreiranju repertoara“, pored Hubača, izlagali su i Leandros Taliotis, reditelj i potpredsednik kiparskog ogranka ITI, Hristos Georgiju, reditelj i izvršni direktor kiparskog ogranka ITI, Amalia Konogiani, dramaturg Nacionalnog teatra Severne Grčke iz Soluna, Savas Kiriakides, teatrolog i umetnički direktor kiparskog Nacionalnog teatra iz Nikozije i Mariana Kalbari, reditelj i umetnički direktor Teatra „Karolos Koun“ iz Atine.

Tema izlaganja Željka Hubača bila je "Moderno čitanje klasike kao okosnica novog repertoara Drame Narodnog pozorišta u Beogradu" u okviru koje se bavio kratkom analizom zatečenog stanja repertoara kada je 2014. godine preuzeo vođenje Drame beogradskog Nacionalnog teatra i koracima koje je preduzeo na planu osavremenjavanja repertoara i umetničkim dometima predstava u protekle tri godine.

Ovo izlaganje je izazvalo veliko interesovanje prisutnih u potonjoj diskusiji, u okviru koje je Hubač odgovarao na desetine pitanja kolega i studenata Univerziteta umetnosti u Nikoziji, koji su odali priznanje repertoarskom konceptu Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i postavljanju dramaturških timova u fokus kreiranja i realizacije pozorišnog repertoara.
M.B.