Vesti

Zvezda bugarskog baleta Marta Petkova 12. oktobra gostuje u „Labudovom jezeru“

9 oktobar 2023

Primabalerina Nacionalne opere i baleta u Sofiji Marta Petkova gostovaće 12. oktobra u „Labudovom jezeru“, na muziku P.I. Čajkovskog, koje će od 19:30 časova biti izvedeno na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

U ovom biseru klasičnog repertoara, u koreografiji Konstantina Kostjukova (prema M. Petipa i L. Ivanovu), priznata bugarska umetnica nastupiće u ulogama Odete/ Odilije, princa Zigfrida dočaraće njen kolega iz Nacionalne opere i baleta Ceco Ivanov, dok je rola grof Rotbarta poverena solisti Baleta Narodnog pozorišta Tomi Križnaru.

U predstavi će učestvovati celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića.

Autor kostima i scenografije je proslavljeni italijanski modni kreator, dizajner i kostimograf Renato Balestra.

Marta Petkova, koja je i umetnička direktorka Nacionalne opere i baleta u Sofiji, završila je Nacionalnu školu plesne umetnosti u klasi Rumjane Atanasove.

Osim na matičnoj, nastupa i na brojnim scenama širom sveta tumačeći glavne uloge u predstavama klasičnog repertoara poput „Labudovog jezera“, „Krcka Oraščića“, „Žizele“, „Uspavane lepotice“, „Korsara“, „Pakite“...

Njeni partneri na sceni bile su neke od najvećih baletskih zvezda današnjice - Kimin Kim, Vadim Muntagirov, Svetlana Zakharova, Denis Rodkin...

Dobitnica je velikog broja prestižnih baletskih nagrada.

Galerija