МОЦАРТОВA ОПЕРA „БАСТИЈЕН И БАСТИЈЕНА“ ПРЕТПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СВЕТСКОГ ДАНА ОСОБА СА АУТИЗМОМ

Поводом обележавања Светског дана особа са аутизмом, у понедељак 28. марта на Сцени „Раша Плаовић“, у матине термину, претпремијерно је изведена једночина комична опера Волфганга Амадеуса Моцарта „Бастијен и Бастијена“, намењена деци до 12 година.
Насловне улоге оставрили су Софија Пижурица и Слободан Живковић, док је лик Коласа тумачио Страхиња Ђокић.
Публика у препуној сали, у којој је био и градоначелник Београда Синиша Мали, уживала је у тој опери романтичног садржаја са модерним редитељским приступом, а на крају представе уметнике је наградила дуготрајним и снажним аплаузом.
Извођењу је присуствовало и око 200 корисника и запослених Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју.
Диригент-пијаниста био је Стефан Зекић, а редитељ Ана Григоровић.
Представа „Бастијен и Бастијена“ припремана је у оквиру пројекта дирекције Опере Народног позоришта у Београду „Опера у школе“ који има за циљ да, кроз едукацију деце о опери и продукцију кратких наслова тематски намењених за децу и младе школског узраста, створи нову публику.
Једна од најкраћих Моцарових опера „Бастијен и Бастијена“, настала је када је славни композитор имао само 12 година, а наручио ју је доктор из Беча Франц Месмер 1768. године.
Ова лака и полетна опера, која подсећа на дечију игру, доноси причу о љубави између младе пастирице Бастијене и њеног драгог Бастијена, у кога је бескрајно заљубљена. Пошто је забринута да се Бастијену свиђа друга девојка, Бастијена у очају одлучује да потражи помоћ од чаробњака Коласа...
Сценограф је Јасна Сарамандић, а костимограф Катарина Грчић Николић.
Премијера „Бастијена и Бастијене“ очекује се, највероватније, у мају.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ

 

Прочитајте још архивираних вести