Моно-опера „Дневник једног лудака“, у извођењу Озрена Грабарића, 18. новембра на Сцени „Раша Плаовић“

Један од најбољих хрватских глумаца средње генерације Озрен Грабарић гостоваће у суботу 18. новембра (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“ са моно-опером „Дневник једног лудака“, урађеној по краткој причи Николаја Васиљевича Гогоља, у режији Маријана Нећака, који је и аутор музике и сценографије.

Представа, у продукцији Moving Music Theatrа из Битоле, премијерно је изведена у том македонском граду 10. јуна 2015. године.

Гогољево дело је један од најранијих детаљних приказа шизофреније, настао много раније него што је болест добила своје место и име у медицини.

Гогољева приповетка не анализира болест у медицинском смислу, већ пропитује друштво у коме појединац покушава да пронађе смисао сопственог постојања, друштвеног положаја и властитог идентитета. На луцида начин, кроз литерарно перфектне, медицински уверљиве и песнички опојне описе Попришчинове болести, Гогољ проговара о болести друштва и подсећа нас да смо сви ми, заправо, у некој врсти сукоба са стварношћу.

Која је стварност стварнија? Она коју читамо у новинама, она коју гледамо у својој непосредној близини или она у нама? У све израженојој борби између истока и запада, левог и десног, верског и атеистичког поимања света, свако се бори за своју нормалност и, парадоксално, у таквој борби испада луд.

Маестрални Грабарић је за улогу у овом камерном спектаклу, у трајању од сат времена, који кроз музику, видео и драмско извођење истражује извитоперену перцепцију света једног чиновника којег друштво маргинализује и отписује као непожељног, освојио више награда на разним фестивалима у региону.

Прошле године, на 23. Међународном фестивалу малих сцена у Ријеци, припала му је Награда за најбољег глумца и Награда “Медитеран” за најбоље глумачо извођење, док је Нећак награђен за најбољу музику.

На 18. Међународном фестивалу монодраме у Битоли представа је добила Награду публике за најбољу монодраму.

Жири 43. Међународног фестивала алтернативног и новог театра Инфант у Новом Саду доделио је „Дневнику једног лудака“  Награду за изузетну експресивност на граничном подручју између позоришта и осталих уметности, у Пули, на 22. Међународном казалишном фестивалу ПУФ, представа је освојила Награду „Капља“ за појединачно или групно остварење, а у Тивту, Гран При за најбољу представу 11-тог Фестивала медитеранског театра „Пургаторије“.

Успеси се ређају и у овој години – загребачки глумац, члан Драмског казалишта „Гавела“, летос је тријумфовао на 42. Међународном фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну освојивши Златну колајну жирија за најбољу монодраму „Маја Димитријевић“ и Златну медаљу публике, а недавно, на 5. Бе:фемон-у у Бечеју, „Дневник једног лудака“ проглашен је за најбољу монодраму.
М.Б.

Прочитајте још вести