НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАН КОНЦЕРТ "БИСЕРИ МУЗИКЕ РУСКОГ РОМАНТИЗМА"

Концерт Оркестра Опере Народног позоришта под називом "Бисери музике руског романтизма", на којем су као гости наступили диригент Вјаћеслав Ређа и пијаниста Александар Синчук, одржан је у суботу 22. септембра на Великој сцени.

У првом делу програма публика је могла да чује Симфонију бр. 1, g-mol. Василија Калињикова, а после паузе изведен је Први клавирски концерт оп.23 b-moll.
"Бисерима музике руског романтизма" Народно позориште покренуло је циклус концерата у циљу обогаћивања уметничких понуда Београду и Србији, кроз представљање нових, интересантних програма, као и нових, али и већ познатих уметника из земље и иностранства. Приходи са ових концерата намењени су куповини и обнови инструмената Оркестра Народног позоришта.
Публика је вишеминутним аплаузима наградила све учеснике концерта, а посебну наклоност и симпатије исказала је према гостима - Ређи и Синчуку.
Иначе, за разлику од украјинског уметника Ређе, који је први пут гостовао у Народном позоришту, београдска публика је већ имала прилике да упозна руског пијанисту Синчука на неколико солистичких концерата, као и на наступима са Филхармонијом младих „Борислав Пашћан“. И овога пута, гледаоци су били одушевљени његовим наступом, а он им је после бурног аплауза, уѕвратио на најбољи могући начин - извео је на бис Рахмањинов Прелид у g-moll-u,op.23 br.5.
Концерту су присуствовали државни секретар у Министарству културе Мирослав Тасић, помоћник министра културе задужен за медије и информисање Драган Коларевић, амбасадор Сједињених Америчких Држава Мајкл Кирби, отправник послова Амбасаде Русије Владимир Уласевић, амбасадор Белорисује Владимир Чушев, принцеза Јелисавета Карађорђевић и друге јавне личности.
М.Б.