НАЈВЕЋЕ ОПЕРСКЕ ЗВЕЗДЕ БОЉШОЈ ТЕАТРА 13. ЈУНА ГОСТУЈУ У ЦЕНТРУ "САВА"

Центар "Сава" и Народно позориште у Београду, уз подршку Министарства културе Републике Србије и Амбасаде Руске Федерације, организују ексклузиван културни догађај у част Дана Русије - Гала концерт ''Оперске звезде Бољшој театра'' који ће бити одржан 13. јуна (20,00) у Великој дворани Центра "Сава".

На концерту ће наступити највеће оперске звезде чувеног Бољшој театра - легендарни руски и светски сопран и директор опере Бољшој театра Маквала Касрашвили, првак Михаил Казаков (бас), првак Олег Кулко (тенор), првак Јулија Мазурова (мецосопран) и један од водећих солиста Ана Аглатова (лирски сопран).
Гостовање ових звезда руске и светске музичке сцене, организовано је у сарадњи са дирекцијом Опере Бољшој театра.
У програму, у коме ће учествовати и Оркестар Народног позоришта под управом маестра Дејана Савића, биће изведене најпознатије арије и дуети из најзначајнијих руских и светских оперских дела чији су аутори Глинка, Бородин, Чајковски, Пучини, Росини, Чилеа, Леонкавало, Бизе, Верди...
Цене улазница су 2100, 1800, 1500 и 1200 динара.
Бољшој театар (Велики театар) је историјско позориште у Москви у коме се одржавају представе балета и опере.
Бољшој балет и Бољшој опера се налазе међу најстаријим и најбољим балетским и оперским театрима на свету.
Позориште је 17. марта 1776. године основао кнез Петар Урусов и Михаил Мадокс.
М.Б.

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 11. ЈУНА У МИНИСТАРСТВУ КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Гала концерт под називом "Највеће оперске звезде Бољшој театра" уз учешће Оркестра Народног позоришта под управом маестра Дејана Савића биће одржан у четвртак 13. јуна (20,00) у Великој дворани Центра "Сава".
На конференцији за новинаре, одржаној у Министарству културе Републике Србије, министар културе Братислав Петковић је рекао да тај догађај за нас представља и част и задовољство.
- Повод је национални празник Дан Русије. Тим више ценимо напор руских уметника да одрже овај концерт у Београду - рекао је он.
Напомињући да постоји традиционална наклоњеност наше публике према руским уметницима, додао је да они то осећају па нам и преко реда долазе, мада су ангажовани на највећим светским сценама.
Петковић је рекао да ће Министарство финансијски подржати концерт, који организују Центар "Сава" и Народно позориште, уз подршку Амбасаде Руске Федерације.
Директорка опере Бољшој театра, сопран Маквала Касрашвили захвалила је на могућности да ова кућа наступи у Београду са својим водећим младим солистима, најављујући да ће им се и она придружити на сцени.
- Трудимо се да попуњавамо наше редове младим уметницима. Пред нама је велика одгворност да се представимо вашој публици која је врло захтевна и зато смо за ово гостовање одабрали најбоље певаче који су млади, али су већ звезде - рекла је она.
Директорка је најавила Ану Аглатову (лирски сопран) која је већ осам година солиста у Бољшом театру, а уместо раније планиране Светлане Шилове, која је заузета у новој премијери "Кнез Игор", наступиће солисткиња омладинског ансамбла Бољшој театра Јулија Мазурова.
На сцени ће им се придружити и Михаил Казаков (бас) и Олег Кулко (тенор), који су већ остварили завидну међународну каријеру - рекла је Касрашвили.
- Певаћу и ја, мада то чиним већ 47 година, па ме у шали питају да ли се спремам за Гиниса. Потрудићу се да будем на нивоу ових младих звезда - додала је она.
Саветница за културу амбасаде Русије Ирина Гнедкова захвалила је Министарству културе Србије и СЦ-у што организују овај концерт у част Дана Русије.
- Позивам све да уживају, јер су гостујући певачи, без обзира на године, врхунски и представљају одличну демонстрацију школе Бољшој театра - рекла је она.
У програму најпознатијих арија из руских и светских опера и оперета учествује и Оркестар Народног позоришта под управом маестра Дејана Савића, који је изјавио да је са великим задовољством прихваћена идеја Центра "Сава" да се поводом Дана Русије приреди овај концерт.
Он је подсетио да је Касрашвили већ више пута гостовала у Београду.
- Репрезентативне представе Бољшој театра "Оњегин" и "Борис Годунов" у СЦ средином 80-их година биле су догађај сезоне, а пола сале је плакало када је она изводила арију Татјаниног писма Оњегину - рекао је Савић, в.д. управника Народног позоришта у Београду.
Он је захвалио Министарству културе што је усред ове беспарице нашло средства да подржи предстојећи концерт.