НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ПИРОТ 6. ФЕБРУАРА ГОСТУЈЕ СА ФАСБИНДЕРОВОМ ДРАМОМ “ЖАБАР”

Народно позориште Пирот гостоваће 6. фебруара на Сцени “Раша Плаовић” са представом “Жабар”, по тексту Рајнера Вернера Фасбиндера и у режији Бојане Лазић.
У овој црно-хуморној комедији у чијој основи је драма, славни немачки сценариста, редитељ и глумац упознаје нас са баналним животима доколичара из минхенског предграђа. Они су незапослени припадници средње класе, суочени са бесмислом, досадом и мањком самопоуздања. Њихов монотони, малограђански живот мења се у тренутку када се појави Јоргос, млади гастарбајтер из Грчке који изнајмљује собу код власнице фабрике Елизабете.
Његов долазак и његова различитост изазивају радозналост жена и презир мушкараца. Вербално обрачунавање прераста у физичко, када се једна од немачких девојака заљуби у Јоргоса. Он постаје предмет интензивне расне, сексуалне и политичке мржње. Колико дубоко и далеко сеже та апсурдна мржња, Фассбиндер нам дочарава кроз своје виртуозне и духовите хаику дијалоге, али и кроз драмски простор који се крије у ненаписаном.
Тај „празан“ простор био је главно поље политичког, емотивног и естетског деловања целокупног ауторског тима представе „Жабар“ - ангажоване комедије која критикује друштво које негује ксенофобију, односно мржњу према странцима.
Комад претреса интимне теме савременог човека, као што су усамљеност, жудња за љубављу, страх од неприпадања групи и деструкција.
У подели су Александар Радуловић, Александра Стојановић, Зоран Живковић, Михаела Стаменковић, Борјанка Љумовић, Марта Келер, Данијела Ивановић, Александар Ђинђић, Александар Алексић и Иван Манић.
Сценографију и костиме урадила је Зорана Петров, док је за сценски покрет био задужен Дејан Кецојевић.
Представа је премијерно изведена 28. новембра 2013. године.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести