ОПЕРА “МАДАМ БАТЕРФЛАЈ” ОТВОРИЛА РЕКОНСТРУИСАНУ СЦЕНУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У НИШУ

Извођењем опере Ђакома Пучинија „Мадам Батерфлај” Народног позоришта у Београду, у режији Дејана Миладиновића и под диригентском управом маестра Дејана Савића, у понедељак 4. фебруара отворена је реконструисана сцена нишког Националног театра.

Гостовање је уследило свега неколико недеља након што је у Народном позоришту у Нишу, у оквиру драмског сектора, установљена посебна служба за организовање и извођење оперских представа.
Тако се после скоро пола века, љубитељима опере у овом граду пружила прилика да једном месечно поново уживају у делима највећих светских оперских мајстора.
Уочи почетка представе в.д. управника Народног позоришта у Београду и диригент "Мадам Батерфлај" Дејан Савић изјавио је новинарима да му је драго да су се у Нишу напокон створили неопходни услови за извођење оперских представа.
- Народно позориште у Београду хоће да помогне, јер то нам је, на крају крајева, и у опису посла. Шта год буде било потребно, од логистичке подршке, преко инструмената, фундуса, музичког и нотног материјала… ту смо да помогнемо - рекао је Савић.
Он је најавио да је већ у мају планирана и прва премијера нишких уметника – “Слепи миш” Јохана Штауса, а пре тога, оперски ансамбл Народног позоришта у Београду гостоваће још два пута – у марту ће бити изведен “Дон Пасквале”, а у априлу “Риголето”.
Савић је додао да ће ансамбл Народног позоришта у Београду, 28. јуна, у оквиру обележавања 17 векова Миланског едикта, на Летњој позорници у нишкој тврђави извести Вердијевог “Трубадура”.
Иначе, чувена Пучинијева опера, чија је обнова само два раније - 2. фебруара, веома успешно одржана на Великој сцени Народног позоришта у Београду, одушевила је и публику у Нишу која није штедела дланове да снажним аплаузом, a потом и стајаћим овацијама, награди комплетан ансамбл који је у насловној улози предводила Сузана Шуваковић Савић.
У подели су били и Јанко Синадиновић (Пинкертон), Тина Николовски (Син Ћо-Ћо Сан), Жељка Здјелар (Сузуки), Татјана Митић (Кејт), Миодраг Д. Јовановић (Шарплес), Дарко Ђорђевић (Горо), Вук Зекић (Јамадори), Михаило Шљивић (Бонзо) и Бранислав Косанић (Комисарио).
У представи су учествовали и Оркестар и Хор Народног позоришта у Београду.
За гостовање “Мадам Батерфлај” у граду на Нишави владало је огромно интересовање, а у прилог томе говори и чињеница да се у сали која има 520 места тражила “карта више”, јер су све улазнице биле распродате за свега неколико сати.
М.Б.