ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „'РОМЕО И ЈУЛИЈА' НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ – ДРАМА И БАЛЕТ (ЈУБИЛЕЈИ ШЕКСПИРА, ПРОКОФЈЕВА И ПАРЛИЋА)“, 15.12. У МУЗЕЈУ НП

Изложба „'Ромео и Јулија' на сцени Народног позоришта у Београду – драма и балет (јубилеји Шекспира, Прокофјева и Парлића)“, коју су приредиле Јелица Стевановић и Мирјана Одавић, биће отворена у четвртак 15. децембра (18,30) у Музеју Народног позоришта у Београду.
- У години која је на измаку навршило се 400 од смрти Вилијама  Шекспира, 125 година од рођења Сергеја Прокофјева и 100 година од рођења Димитрија Парлића. Наслов 'Ромео и Јулија' се сам наметнуо - каже Одавићка.
- Шекспирова сага о несрећној љубави младог пара из Вероне, током више од четири века је непресушни извор глумцима и редитељима, али и другим уметницима. Тако је Сергеј Прокофјев 1935/36. компоновао музику и написао либрето за истоимени балет, који је Димитрије Парлић, наш свакако најуспешнији кореограф, први пут на сцену Народног позоришта поставио 1949 - подсећа Стевановићева.
Ауторке поручују да ће, на основу расположиве грађе, покушати да ураде најбољи избор и да, што је могуће боље и комплетније посетиоцима дочарају живот Шекспировог љубавног пара на сцени Народног позоришта у Београду – у драмском и балетском репертоару.
М.Б.

 

Прочитајте још архивираних вести