„Родољупци“ с великим успехом изведени на шестом Интернационалном позоришном фестивалу „Interferences“ у Клужу

Представа „Родољупци“, у продукцији Народног позоришта у Београду и режији и сценографији Андраша Урбана, одиграна 26. новембра у Клужу, у оквиру шестог Интернационалног позоришног фестивала „Interferences“, одушевила је публику која је ову поставку једног од најпознатијих комада највећег српског драмског класика Јована Стерије Поповића испратила бурним аплаузом.

Иначе, за ово „весело позорје у пет дејствија“, владало је велико интересовање румунских љубитеља позоришта који су у препуној сали од 800 места имали прилику да погледају један бескомпромисан комад са упозоравајућом поруком о опасности национализма, лажном моралу, лицемерству, политичким „прелетачима”…

Стерија је у том комаду, који је морао да чека пуних 50 година да би био одигран, иако га је написао непосредно после дешавања који се у њему описују - револуције 1848. године, сликовито приказао бесмисленост идеја шовинизма и активности, које се спроводе у остваривању нереалних снова народа и његових надмених коловођа, који лоше процењују историјску ситуацију, а притом су похлепни.

Урбан није урадио комад „из епохе", већ из данашњег угла, а при осавремењавању помогло му је и само време у којем живимо.

У његовој поставци, са елементима брехтовског театра, значајно место, као део сценске радње, припада сонговима урађеним на стихове Јована Стерије Поповића, Ђуре Јакшића, Јована Хаџића и Стевана Владислава Каћанског.

Улоге су остварили Слободан Бештић (Жутилов), Анастасиа Мандић (Нанчика), Сузана Лукић (Милчика), Павле Јеринић (Шандор Лепршић), Нела Михаиловић (Госпођа Зеленићка), Хаџи Ненад Маричић (Шербулић), Никола Вујовић (Смрдић), Зоран Карајић (Гавриловић), Бранко Јеринић (Нађ Пал) и Бојан Кривокапић (Еден).

На фестивалу у Клужу, који је ревијалног карактера, поред Драме Народног позоришта у Београду, у селекцији су изузетно значајни европски театри: Volkstheater из Аустрије, Schaubuhne am Lehnniner Platz из Немачке, Baltic House из Русије, Pikolo teatar i Teatar Europa из Италије, Klaipeda Drama teatar из Литваније, Народно позориште из Будимпеште и Народно позориште из Атине. 

Редитељи представа, које су у селекцији, су Ана Бадора, Чаба Хорват, Лук Персевал, Еимунтас Некрошиус, Статис Ливатхинос...

С обзиром на изузетну селекцију, Интернационални фестивал у Клужу је, према мишљењу драматурга Жељка Хубача, “један од најзначајнијих међународних фестивала на којима је Драма Народног позоришта гостовала у последњих неколико година”.

Иначе, наши уметници срели су се у току вечери са својим славним колегом, чувеним италијанским глумцем Тонијем Сервилом. Том приликом, настала је и заједничка фотографија са оскаровцем из филма "La Grande Bellezza", који 27. новембра игра у представи Театра Европа и Пиколо театра.
М.Б. 

 

Прочитајте још вести