СЕЋАЊЕ НА ПРИМАБАЛЕРИНУ НИНУ КИРСАНОВУ 03.02. У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Поводом 25. година од смрти примабалерине Нине Кирсанове (1898-1989), у понедељак 3. фебруара (18,00), у Музеју Народног позоришта, у оквиру циклуса "Сећање", биће одржано вече посвећено тој признатој уметници.

У програму, у организацији Удружења балетских уметника Србије и Удружења професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије, учествоваће театролог мр Ксенија Шукуљевић – Марковић и ученици Нине Кирсанове - критичарка уметничке игре Милица Зајцев, педагог и дугогодишњи директор балетске школе „Лујо Давичо“ Ксенија Кецојевић, играч, педагог и кореограф Владимир Логунов...
По доласку у Београд 1923. године, Нина Кирсанова постаје солиста, примабалерина, а убрзо и први шеф Балета Народног позоришта.
На сцени Националног театра остварила је 18 улога и поставила 28 кореографија у балетском и оперском репертоару, а значајан је и њен педагошки рад.
Са великим успехом наступала је и у трупи чувене Ане Павлове, радила као шеф балета, примабалерина и кореограф у Опери Монте Карла и Литванској опери.
Кирсанова је преминула 3. фебруара 1989. године у Београду.
М.Б.