Словенско народно гледалишче Драма из Љубљане 26. новембра гостује са „Саломом“ Оскара Вајлда

Словенско народно гледалишче Драма из Љубљане гостоваће  26. новембра на Великој сцени (19,30) са чувеним комадом Оскара Вајлда „Салома“, у режији Едуарда Милера. 

„Салома“, премијерно изведена 21. септембра ове године, догађа се у библијском простору и времену, на територији где се сусрећу различите нације, културе, религије и филозофије. 

Насловну улогу тумачи Полона Јух, а у подели су Игор Самобор, Грегор Баковић, Алојз Свете, Роберт Корошец, Гал Облак, Валтер Драган, Матија Розман, Борис Михаљ, Звоне Хрибар, Горазд Логар и Андраж Хараурер. 

Редитељ је урадио и избор музике, драматург је Жанина Мирчевска, а у ауторској екипи су и Атеј Тута (сценограф и аутор видеа), Лео Кулаш (костимограф) и Маша Кагао Кнез (кореограф).

Гостовање ће бити реализовано у оквиру Протокола о сарадњи два театра који су пролетос потписали управница Народног позоришта Ивана Вујић и директор СНГ Драма Игор Самобор. 
М.Б. 

Кратак видео прилог из представе "Салома" можете погледати ОВДЕ

 

                                                       Извештај са конференције за новинаре

Словенско народно гледалишче (СНГ) из Љубљане извешће 26. новембра у Народном позоришту у Београду представу “Салома” Оскара Вајлда у режији Едуарда Милера, за коју управник СНГ-а и глумац Игор Самобор каже да у Љубљани никога не оставља равнодушним.

“Од премијере у септембру наша публика врло бурно и страсно реагује. Надам се да ће гледаоци уживати и на нашем првом великом гостовању”, рекао је Самобор 26. новембра на конференцији за новинаре уочи представе у којој игра пророка Јоханана, уз Полону Јух у насловној улози.

“Салома” је део текуће сезоне СНГ-а која се бави темом љубави, мада то “на први поглед није љубавна прича, али по суштини драмског текста јесте као прича о могућности субивања и о томе шта љубав значи”, рекао је Самобор. “Kада бирамо тему за сезону, нешто што је битно у друштву, не тражимо је буквално у сваком тексту. То је више као наслов једне песничке збирке, као основа, са жељом да и ми и публика размишљамо о тој теми. Мислим да је љубав најтежа тема у овом моменту на свим нашим просторима, али и глобално. За опстанак цивилизације основа је страх од губитка те цивилизације. Страх може да се реализује кроз пуно ствари, а једна од њих је мржња и све што из тога произлази. У томе смо љубав некако заборавили”, изјавио је Самобор, напомињући да је данас у медијима мржња оно прво што се примети.

Иначе, идеја за ову тему потекла је од ауторског пројекта чувеног редитеља Јернеја Лоренција “Разговори о љубави”. Уследила је драма Хенрика Ибзена “Дама са мора”, у припреми је ауторски пројекат Ивице Буљана по мотивима “Хомо сапиенса” Ное Јувала Харарија...

За Вајлдов симболистички комад о чулности и духовности, о моћи и сутону цивилизације и царства, урађен је нови превод (Примож Витез), уз адаптацију драматуршкиње Жанине Мирчевске, рекао је Самобор, истичући да су у овом концепту веома битни елементи видео рад и сценографија Атеја Туте.

Уз Полону Јух и Игора Самобора, у ансамблу су и Грегор Баковић, Алојз Свете, Роберт Kорошец и други.

Директор СНГ-а подсетио је да сарадња са НП у Београду тарје већ три-четири године. “Била нам је част када смо то започели и драго нам је што настављамо. Имамо пуно планова. Размене су већ редовне, а сада разговарамо о копродукцијама. Мислим да ћемо од тога пуно добити и у једном и у другом граду и народу”, изјавио је Самобор.

Уравница НП Ивана Вујић изразила је велико задовољство сарадњом, како је рекла, два сестринска театра. “Изузетно поштујемо СНГ и стил глуме у тој позоришној кући”, рекла је Ивана Вујић, додавши да у Љубљани Опера и Балет делују одвојено од СНГ Драме, а да је она склопила договор о сарадњи и са тим институцијама.

“Радујемо се позоришној верзији ‘Саломе’, која је била инспирација многим великим филмским редитељима. Оскар Вајлд је писац посебног сензибилитета, а ‘Салома’ је једна од врхунских поема љубави, из пера врхунског песника и осетљивог човека који је знао шта је страст”, рекла је Ивана Вујић и цитирала Вајлда: “Препоручујем вам да ни у чему не поклекнете у животу, сем страстима”.

Прочитајте још вести