Вести

Kонцерт „Звезде – најлепше српске соло-песме за дубоки глас“

17 мај 2022

Kонцерт под називом „Звезде – најлепше српске соло-песме за дубоки глас“ уз учешће мецосопрана Наташе Јовић Тривић и пијанисткиње Драгане Анђелић Буњац са гостима, биће одржан 20. маја у 17 часова у Фоајеу II галерије, у оквиру завршетка манифестације „Музеји за 10“.

Програм ће обухватити композиције Јосипа Славенског, Јосифа Маринковића, Исидора Бајића, Петра Kоњовића, Милоја Милојевића, Влада Милошевића, Петра Kрстића, Илије Маринковића, Мирјане Живковић, Исидоре Жебељан, Мирољуба Аранђеловића Расинског и Димитрија О. Големовића.

Гости концерта биће Горана Ћургус (харфа) и Јована Мијин (виолина). 

Улаз је слободан. 

ПРОГРАМ

Joсип Славенски Звезде – за глас, виолину и харфу
(1896-1955) (на стихове Јелене Рузмарин) 
Јосиф Маринковић Ој, месече
(1851-1931) (на стихове Јована Јовановића Змаја) 
Исидор Бајић Веруј да те љубим 
(1878-1915)
Петар Коњовић Језеро (на стихове Миховила Николића)
(1883-1977) Под пенџери (на стихове народне песме)
Милоје Милојевић Јесења елегија 
(1912-1984) (на стихове Војислава Илића)
Владо Милошевић Село је сунце 
(1901-1990) (на стихове Јована Јовановића Змаја)
Запјевала булбул птица (на стихове народне песме)
Петар Крстић Нимфа (на стихове Алексе Шантића)
(1877-1957) 
Илија Маринковић Легенда за харфу
(1916-?)
Мирјана Живковић Траг (на стихове Милоша Црњанског)
(1935-2020) 
Исидора Жебељан Прича (на стихове Милоша Црњанског)
(1967-2020) 
Мирољуб Аранђеловић Расински Анђелијина песма
(1957) (на стихове Лазе Костића)
Димитрије О. Големовић Умнихана Хаџи Јусуфова  
(1954) Три циганске песме (на стихове народних песама)

 

Наташа Јовић Тривић, првакиња Опере Народног позоришта у Београду, рођена је у Бањалуци где је завршила нижу и средњу музичку школу. 
Године 1992. уписала је Факултет музичке уметности, одсек солопевање, у класи проф. Радмиле Бакочевић у чијој је класи дипломирала 1996. године, магистрирала 1999. године и докторирала 2018.

Од 1994. до 1996. године била је члан Оперског студија Народног позоришта у Београду. Стални члан Опере Народног позоришта је постала 1997. године. Добитник је неколико првих награда на такмичењима у земљи и друге награде на међународном такмичењу Музичке омладине, одржаном у Београду 1998. године.

На међународном такмичењу „Борис Христоф“ у Софији 2000. године добитник је друге награде жирија као и специјалне награде за најбољу интерпретацију, у Падови на такмичењу „Ирис Адами Корадети“ одржаном 2004. године освојила је специјалну награду, а на такмичењу „Ријека Белканто“ у Ријеци 2005. године, треће место.

Носилац је награда из Фонда „Данице Мастиловић“ за најбољег студента соло певања, „Аните Мезетове“ за најбољег младог оперског певача и „Бисерка Цвејић“ за најбољу сценску личност у 1997. години.

Године 1997. добила је Похвалу Народног позоришта за улогу Сметона у опери „Ана Болен“, Г. Доницетија, а 2008 године за улогу Шарлоте у Маснеовој опери „Вертер“. Награду УМУС–а за најбоље извођење у 2008. години добила је за улогу Шарлоте.

У 2018. години је добила награду Фондације „Бреда Калеф“ за улогу Улрике у Вердијевој опери „Бал под маскама“ и Златну значку Културно просветне заједнице за уметнички и педагошки допринос.

Учествовала је у извођењу великог броја вокално–инструменталних дела као што су Моцартов, Вердијев, Сен–Сансов, Супеов Реквијем, Мисе Баха, Бетовена, Хајдна, Стабат Матер Перголезија и Дворжака, Пасије и других. Извела је многобројна дела српских композитора Љубице Марић, Мирјане Живковић, Дејана Деспића, Рајка Максимовића, Душана Радића, Ивана Јевтића и других.

Сарађивала је са ансамблима РТС–а, Београдске филхармоније, Македонске филхармоније и другим. Гостовала је у Италији, Швајцарској, Грчкој, Румунији, Бугарској, Мађарској, Данској, Норвешкој, Црној Гори, Хрватској, Македонији, Босни и Херцеговини.
На оперским сценама је остварила улоге Кармен у опери „Кармен“ Ж.Бизеа, Шарлота  „Вертер“ Ж. Маснеа, у Вердијевим операма - Ацучена „Трубадур“, Амнерис  „Аида“ , Улрика  „Бал под маскама“, Фенена  „Набуко“, Мадалена  „Риголето“ као и Лаура  „Ђоконда“.

Један је од оснивача Музичко оперско театарске организације МОТО која се бави промовисањем класичне музике, опере и театра, едукацијом младих и приближавањем уметности широј публици.


Драгана Анђелић Буњац, рођена у Београду где завршава основну и средњу музичку школу „Јосип Славенски“ у класи проф. Злате Попарић. Даље школовање наставља у Москви на Руској Академији музике „Гњесиних“ у класи проф Валентине Ј.Жубинскаје. 

Студије завршава 1996. године када се враћа у Београд и започиње са радом у музичкој школи „Мокрањац“ као клавирски сарадник на одсеку за соло певање. Године 2001 започиње сарадњу са Опером и театром Мадленианум, где учествује у изради опере „Две удовице“ Б. Сметане. Од септембра 2001 године постаје стални члан „Мадленианума“. 

Као клавирски сарадник протеклих година наступала на бројним концертима у Србији и иностранству. Такође као клавирски сарадник била ангажована за потребе мастер класа сопрана Оливере Миљаковић (Мадленианум 2002) и тенора Зорана Тодоровића (Коларац 2014). 


Горана Ћургус, рођена је 1976. године у Београду. Завршила је Музичку школу „Мокрањац“, дипломирала је 2000. године на Факултету музичке уметности у Београду. Магистрирала је 2008. Стално је запослена као соло харфисткиња Народног позоришта у Београду од 2001. године.

Дугогодишњи је сарадник Београдске филхармоније, Симфонијског оркестра РТС, Српског народног позоришта, Војвођанског симфонијског оркестра. Има богато извођачко искуство кроз сарадњу са ансамблима: ГО „Душан Сковран“, Београдски ансамбл за нову музику, New Moment ансамбл, Хор флаута „Београдска Сиринга“, Acernus trio.


Јована Мијин, рођена 1997. у Београду. Основно и средње музичко образовање стекла је у МШ „Коста Манојловић“ у Земуну, а потом у МШ „Јосип Славенски“ у Београду, одсек – виолина, у класи Маријане Илић.

Основне и мастер академске студије завршила је на Академији уметности у Новом Саду у класи Роберта Лакатоша. Током школовања освојила је бројне награде међу, којима су и: Такмичење „Мали Виртоуз“ 2004. год  3. награда, Републичко такмичење „Петар Коњовић“ 2006. и 2008. године  1. награда, Међународни фестивал гудача „Стринг Фест“ у Сремској Митровици 2014. године  3. награда, Лауреат на међународном фестивалу камерне музике „Исидор Бајић“ у Новом Саду 2017. године са триом „La barcaleta“ у класи проф. Тимеа Калмар. 
Активан је члан удружења МОТО (Музичко оперско театарска организација) као полазник пројекта „Opera: Past, Present, Perfect!“, где је учествовала на бројним концертима, укључујући и популарну оперу за децу Миленка Живковића „Дечја соба“.