Вести

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ЧЛАНОВА НАДЗОРНОГ ОДБОРА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

9 октобар 2013

Председник и члан Надзорног одбора Народног позоришта у Београду Милан Митровић и Драгољуб Радушки презентовали су на конференцији за новинаре, одржаној 9. октобра у Музеју Националног театра, извештаје са треће и четврте седнице тог тела.

Иначе, повод, за сусрет са представницима медијима, били су разни текстови и дискусије о избору управника Народног позоришта, објављени у средствима јавног информисања, а који, према њиховом мишљењу, озбиљно штете угледу те Куће.
Говорећи о првом конкурсу, који је био расписан у "Вечерњим новостима", у августу ове године, Радушки је прецизирао да је Управни одбор (УО) морао да обави разговоре са свим кандидатима који су се на њега јавили.
- Међутим, они то нису учинили. У предвиђеном року, они су били дужни да одрже седницу и донесу одлуку. Та одлука може бити онаква какву донесе УО у смислу да нема ниједног исправног кандидата, односно понуде, или да има, а под тим понудама да не бира, на пример, ниједног кандидата јер не одобрава предложене програме који су у прилогу пријаве. Трећа варијанта је да буде изабран неко од предложених кандидата, и онда да тај предлог упути министарству културе, а министарство влади на именовање. УО то није урадио, него је на дан истека првог конкурса расписао други конкурс. Притом, не улазим у то да је тај други конкурс има фалинку која је неприхватљива - рекао је Радушки.
Према његовим речима, став Надзорног одбора је да је први конкурс био потпуно легално и законски расписан, као и да по њему није спроведена процедура коју је требало урадити.
Такође, Радушки је прецизирао да у том случају уопште није требало да се расписује други конкурс у којем, како је навео, "постоји одређени пропуст, јер је испуштена једна ставка коју предвиђа и Закон о култури и Статус Народног позоришта.
Митровић је апеловао да се први конкурс за избор управника Народног позоришта "у потпуности оконча".
- То мора тако да се уради да не би дошло до евентуалних тужби и огромне финансијске штете које би оне могле да проузрокују. Кандидат који испуњава услове, а није разматран има право жалбе суду, па и одштете. У том случају директни кривци били би УО и председник УО. Што се тиче другог конкурса, који има озбиљан недостатак, он мора да се поништи пре истека, а то је 15. октобар ове године - нагласио је Митровић и додао да од резултата првог конкурса зависи да ли ће се расписивати и трећи.
Објашњавајући који је то "озбиљан недостатак", он је рекао да у конкурсној документацији нису наведени сви услови предвиђени важећим Законом о култури и важећим Статутом Народног позоришта у Београду - да кандидат за избор управника НП има најмање осам година радног искуства у области културе.
Митровић је рекао да су он и Радушки пре ове конференције добили документ, прослеђен од једног члана УО, да се председник тог тела Радослав Павловић обратио ресорном министарству са захтевом да је садашњем в.д. управника Дејану Савићу истекао тај мандат и да се именује нови в.д. управника.
Председник Надзорног одбора је указао да тако нешто налаже закон, с обзиром на то да је садашњи в.д. управника Дејан Савић на ту функцију изабран пре више од годину дана - 4. октобра 2012, а у стању в.д. може да буде највише 12 месеци.
- Према нашој незваничној информацији, предлог господина Павловића прихваћен је на влади - казао је Митровић.
Радушки је поновио да је став Надзорног одбора "који надзире и штити законитост рада и указујемо на пропусте и могуће пропусте" да се први конкурс заврши "не улазећи у то како ће да се оконча, да се други конкурс поништи јер има недостатака и да се продужи в.д. стање које ће функционисати до избора управника било по првом конкурсу, у зависности како он буде окончан, или по трећем конкурсу".
Митровић је додао да Надзорни одбор има могућност "да све контролишемо, али о ничему не одлучујемо".
М.Б.