Вести

„Лабудово језеро“ са балетском звездом Иштваном Симоном за Светски дан игре

26 април 2024

Међународна балетска звезда Иштван Симон гостоваће 29. априла у „Лабудовом језеру“, на музику П.И. Чајковског, које ће од 19 часова бити изведено на Великој сцени поводом Светског дана игре.

У овом бисеру класичног репертоара, у кореографији Kонстантина Kостјукова (према М. Петипа и Л. Иванову), признати уметник, стални гостујући извођач Дортмундске опере и редован гост многих водећих светских позоришта, дочараће лик принца Зигфрида, док ће у улогама Одете/ Одилије наступити солисткиња Балета Народног позоришта у Београду Маргарита Черомухина.

Симон је студирао на Универзитету мађарске плесне уметности у Будимпешти.

Солистичку каријеру започео је 2007. у Балету Семперопер у Дрездену, а веома брзо после тога постаје главни гостујући уметник Мађарског националног балета. Овој компанији придружио се у сезони 2013/14, да би већ у наредној био позван да се врати у Семперопер, у статусу првака.

Редован је учесник најпрестижнијих светских фестивала и гала наступа.

Његов репертоар обухвата велики број улога у класичним и савременим балетским делима.

Сарађивао је са најугледнијим кореографима данашњице.

Током досадашње каријере освојио је бројне престижне балетске награде.

Ово ће, уједно, бити и последње извођење (у овој сезони) „Лабудовог језера“ у којем учествује целокупни ансамбл Балета и Оркестар националног театра, под диригентском управом Александра Kојића.

Аутор костима и сценографије је прослављени италијански модни креатор, дизајнер и костимограф Ренато Балестра.

Светска плесна алијанса у оквиру Међународног позоришног институте при UNESCO-у, покренула је 1982. године прослављање Светског дана игре.

Дан се обележава сваког 29. априла, као датум рођења Жана Жоржа Новера (1727-1810), зачетника модерне игре.
Идеја и циљ Светског дана игре је у својеврсној планетарној прослави ове уметничке дисциплине, као најуниверзалнијег језика који превазилази све политичке, културне и етничке границе, пружајући могућност уједињавања људи око заједничког и непоновљивог искуства – игре!

Тим поводом, сваке године, одређена значајна личност из света плесне уметности шаље поруку која обилази свет. Ове године посланицу је написала једна од највећих светских балетских звезда, аргентинска уметница Марианела Нуњез.

Удружење балетских уметника Србије (УБУС) Светски дан игре, такође, обележава тиме што шаље посланицу изабраног домаћег уметника или посленика из сфере уметничке игре, а овогодишњи аутор је балетски играч и кореограф Милош Исаиловић.
 

Галерија