Вести

МЕНЦЛ ПРИСУСТВОВАО ЈУБИЛАРНОЈ 50. ПРЕДСТАВИ "ВЕСЕЛЕ ЖЕНЕ ВИНДЗОРСКЕ"

26 фебруар 2012

Комедија "Веселе жене виндзорске", по тексту Вилијама Шекспира и у режији Јиржија Менцла, одиграна је у недељу 26. фебруара 50. пут на Великој сцени Народног позоришта, у присуству чувеног чешког редитеља и оскаровца.

По завршетку представе, чије је актере публика наградила громогласним аплаузом, Менцл је у изјави за сајт Народног позоришта оценио да је веома задовољан оним што је видео на сцени.
- У току дана имао сам са глумцима пробу и био сам веома пријатно изненађен њиховим односом према послу којим се баве. Сви су били расположени за игру, не само они који играју у представи све ове године, већ и глумци који су вежбали ускакање. Мени, као редитељу, веома је значајно да се људи, како на сцени, тако и у гледалишту, добро осећају и да су задовољни – рекао је редитељ „Веселих жена виндзорских“ које су премијерно изведене 29. марта 2007. године.
Комад је смештен у граду Виндзор и прича о неуспелим покушајима сер Џона да заведе госпођу Форд и госпођу Журку и о неоснованој љубомори господина Форда. У ово окружење Шекспир смешта и причу Ане Пејџ, којој се удварају богати Абрахам Слендер и плаховити француски доктор Кајус, а коју, на крају, осваја млади и лепи Фентон...
Менцл је казао да му је драго што је представа стигла до јубиларног 50. извођења и истакао да је он љубитељ оног позоришта које “људи воле да посећују и да се враћају у њега”.
- Готово све представе које сам радио, имају велики број реприза. Комедија Жоржа Фејдоа „Буба у уху“, коју сам поставио у Прагу, недавно је имала 300 извођење. Режирам представе какве би волео и сам да гледам или било ко из мог окружења. Уметност мора да култивише. Она би требало да буде таква да је што шири круг људи разуме, јер ће, у супротном, одговарати само неком уском кругу људи, а остали ће се окретати телевизијским серијама, лакшој литератури... – оценио је славни редитељ који је у Народном позоришту, у априлу прошле године, у корежији са Божидаром Ђуровићем, веома успешно поставио оперу Сергеја Прокофјева “Заљубљен у три наранџе”.
Менцл је најавио да у наредном периоду неће режирати у позоришту, зато што је почео припреме за рад на новом филму за који је написао и сценарио.
- После тога, планирам поново да се вратим у театар. Обећавам да ће све оно што у будућности будем радио у позоришту, бити везано за комедију. Она је потребна људима - поручио је Менцл који је, два дана раније, у Центру "Сава", заједно са америчким глумцем српског порекла Питером Богдановичем, отворио 40. Међународни филмски фестивал ФЕСТ.
У „Веселим женама виндзорским“, које је до сада видело више од 25.000 гледалаца, играју Милан Лане Гутовић, Александар Срећковић, Небојша Кундачина, Игор Ђорђевић, Александар Ђурица, Борис Пинговић, Борис Комненић, Миленко Павлов, Бранко Јеринић, Гојко Балетић, Хаџи Ненад Маричић, Милош Ђорђевић, Ненад Стојменовић, Зоран Ћосић, Наташа Нинковић, Душанка Стојановић-Глид, Јелена Хелц, Нада Блам, Данило Бракочевић...
М.Б.

Више о представи можете погледати ОВДЕ