Вести

МИЛАН НЕШКОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ЉУБОМИР МУЦИ ДРАШКИЋ" ЗА РЕЖИЈУ ПРЕДСТАВЕ “БЕЛА КАФА”

16 јун 2015

Редитељ Милан Нешковић овогодишњи је добитник награде за режију "Љубомир Муци Драшкић" за режију представе "Бела кафа” Народног позоришта у Београду.
Једногласну одлуку донео је жири у саставу Светлана Бојковић, Рената Улмански и Бранка Шелић.
- Чврст редитељски концепт представе "Бела кафа", који добро кореспондира са данашњим временом и савремено читање Аце Поповића, ипак у први план ставља глумца, што говори да редитељ воли и зна да ради са глумцима. Види се из саме представе да редитељ глумце третира као ауторе својих ликова, а не као пуке извођаче. Глумци знају то да цене и воле да раде са таквим редитељима, јер знају да је то прави пут до колективног уметничког чина и добре представе - истиче се у образложењу.
Нешковић представу "гради поигравајући се жанровима и води је кроз јасно издиференциране и израдјене ликове својих глумаца, као и кроз њихову тимску глумачку игру. Начин на који води своје глумце и њихове ликове у представи, као и умеће редитељског оркестрирања потврђује занатски добру школу режије у раду са глумцем", оценио је жири.
Награда је лауреату уручена на свечаности одржаној у суботу 20. јуна у Горњем фоајеу Позоришта Атеље 212.
Награда за режију "Љубомир Муци Драшкић" установљена је 2005. године одлуком Атељеа 212 И Скупштине града Београда и бијенално се додељује за представе настале на београдским сценама у знак сећања на великог редитеља и дугогодишњег управника Атељеа 212.
Оно што ово признање издваја од других је то што о њему одлучује жири састављен искључиво од глумаца. Награда има своју дефиницију у правилнику која гласи: “Глумци свом редитељу”.
Награда се састоји од бронзаног медаљона са ликом Драшкића - рад вајара Михајла Ћурчића, уникатне дипломе - рад сликара Љубисава Милуновића и новчаног износа.
Представа “Бела кафа”, по тексту Александра Аце Поповића, премијерно је изведена 4. маја на Сцени "Раша Плаовић".
У подели су Бранко Видаковић (Момчило Јабучило), Олга Одановић (Мајка Јања), Павле Јеринић (Дели Јова), Вања Ејдус (Црква Ружица), Ненад Стојменовић (Срђа Злопоглеђа) и Нада Шаргин (Зора Шишарка).
М.Б.