Вести

НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ" ПРОМОВИСАН "ПОЗОРИШНИ РЕЧНИК" ДР МИЛОВАНА ЗДРАВКОВИЋА

15 мај 2013

Промоција књиге др Милована Здравковића "Позоришни речник", коју је објавио Завод за уџбенике, одржана је 15. маја на Сцени "Раша Плаовић".

Пред бројном публиком, о овом делу које представља допуњено и прерађено издање Здравковићевог „Речника основних позоришних појмова“, објављеног 2006. године, говорили су в.д. директора Драме Народног позоришта у Београду Спасоје Ж. Миловановић, театролог Јован Ћирилов, сценограф Миодраг Табачки, уредник Завода за уџбенике Јелена Давидовић Коларов и рецезент Бранко Стевановић.
Миловановић је напоменуо да Народно позориште увек подржава сваког врхунског ствараоца и истакао да је Милован Здравковић свакако један од њих.
Он је указао да Здравковићев "Позоришни речник" на веома пријемчив начин "отвара могућности читања и разумевања позоришта".
Миловановић је додао да је Здравковић идејни творац будуће "Енциклопедије Народног позоришта" која ће обухватити најважније детаље везане за богату историју Националног театра дугу скоро 150 година.
Давидовић Коларов је рекла да "Позоришни речник" представља један од првих речника у Србији који се баве позоришном уметношћу.
- Аутор нас води кроз историју позоришта, од античке Грчке, Рима, Кине, Индије, преко средњевековног, ренесансног, барокног, нововековног, па све до модерног и савреемног позоришта. Обрађени су позоришни термини, музика, опера, балет, режија, архитектонски појмови, античка митологија, најзначајније светске позоришне и оперске куће, фестивали, колоквијални изрази, као и савремени термини из области маркетинга, менаџмента, организације и продукције који до сада нису обрађени. На 290 енциклопедијских страна, Здравковић је обрадио више од 1500 термина у сведеној форми, али веома јасно и прецизно водећи се идејом да стручни термини могу бити представљени и на популаран начин, те да буду од велике користи како стручњацима, тако и љубитељима позоришта - истакла је она.
Појмове из речника читали су драмски уметници Милена Васић и Гојко Балетић.
У уметничком делу програма учествовали су првакиња Опере Народног позоришта у Београду Сања Керкез, клавирски сарадник Иван Јовановић, балетски уметници Марина Милетић и Жељко Гроздановић и Дуо "Модерато".
На крају промоције, Здравковић се појединачно захвалио свима који су учествовали на промоцији речника, као и сарадницима који су помогли његову реализацију.
М.Б.