Вести

На Великој сцени Народног позоришта одржано „Сећање на примадону Милку Стојановић“

14 октобар 2023

У суботу 14. октобра на Великој сцени Народног позоришта у Београду, одржано је „Сећање на примадону Милку Стојановић“.

О некадашњој првакињи Опере Народног позоришта у Београду, једној од најпризнатијих српских уметница која је преминула 1. септембра, говорили су уметнички директор Опере Народног позоришта Никола Мијаиловић, филмски редитељ Ђорђе Kадијевић, професорка и позоришна редитељка Ивана Вујић и директор Музеја Народног позоришта Драган Стевовић.

У оквиру програмa, у режији Иване Драгутиновић Маричић, емитовани су аудио и видео снимци из најпознатијих улога Милке Стојановић на домаћим и интернационалним сценама.

Након снимка најпознатије арије из Белинијеве опере „Норма“ - „Casta diva“, којом је започео скуп у знак сећања на нашу велику уметницу, присутнима се обратио Никола Мијаиловић који је оценио да је Милка Стојановић „поседовала све особине праве звезде”.

„Тајна њеног вртоглавног успеха није била само у препознатљивом гласу вансеријске лепоте, већ и у њеном осмеху и широким погледима на живот, чиме је освајала срца публике широм света и свих нас који смо имали ту част и срећу да је упознамо. Драга Милка, ја Вам се лично и у име Опере Народног позоришта захваљујем на свему што сте нам подарили. Захваљујем се и у име свих љубитеља оперске уметности чије је животе оплеменио Ваш анђеоски глас. Ваша звезда ће наставити да сија и кроз незаборавне снимке који ће бити водиља генерацијама певача које ће се тек изродити. Свој живот сте посветили оперској уметности, те је Ваше има уписано крупним словима још за живота. Хвала Вам на свему”, поручио је уметнички директор Опере Народног позоришта у Београду.

 Ивана Вујић је казала да је дошла на овај скуп у Народно позориште како би исказала поштовање према госпођи Милки Стојановић и њеној величанственој уметности.

„Била је чудо од дара, чудо од префињености, чудо од нијансирања, чудо од осетљивости… Бог ти је дао глас, а твој добри тата те  је научио гвозденој дисциплини која ти је дала снагу да будеш храбра, како би рекао Ван Гог, али и пажљива и нежна, у исти мах. Нема таквих гласова као што га је имала Милка. Они се рађају ретко. И нема таквих особа као што је – не била, него јесте и остаће, величанствена примадона Народног позоришта Београда и Србије Милка Стојановић”, истакла је редитељка Вујић.

Ђорђе Kадијевић је оценио да је Милка Стојановић, као особа, била „јака личност са јаким карактером”, док је као уметница „имала јединствен и непоновљив глас”. 

„Велику количину енергије коју је носила у себи, умела је да преточи у своју песму”, нагласио је познати редитељ и указао да „нико, у њеном времену, није могао да се мери са тим енергетским потенцијалом певања који је она имала”. 

Драган Стевовић је изразио жељу да би волео да сви, након завршетка овог скупа, изађу из сале „с осећањем радости што смо били сведоци једног таквог великог живота, велике каријере и велике љубави коју је имала и од публике, и од њеног Жиће (Живан Сарамандић супруг) и свих нас око ње”. 

„Ово није крај, сигуран сам. У проласку кроз време, како сте волели да кажете, остаје да светли Ваша звезда уз речи Марије Kалас које сте волели да цитирате: Све је забележено. Хвала Вам на свему што сте нам подарили. Истински сам срећан што сам био Ваш пријатељ”, казао је Стевовић.

Програм је завршен снимком Дездемонине молитве из Вердијевог „Отела“.
 

Галерија