Вести

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАН КОНЦЕРТ "БИСЕРИ МУЗИКЕ РУСКОГ РОМАНТИЗМА"

22 септембар 2012

Концерт Оркестра Опере Народног позоришта под називом "Бисери музике руског романтизма", на којем су као гости наступили диригент Вјаћеслав Ређа и пијаниста Александар Синчук, одржан је у суботу 22. септембра на Великој сцени.

У првом делу програма публика је могла да чује Симфонију бр. 1, g-mol. Василија Калињикова, а после паузе изведен је Први клавирски концерт оп.23 b-moll.
"Бисерима музике руског романтизма" Народно позориште покренуло је циклус концерата у циљу обогаћивања уметничких понуда Београду и Србији, кроз представљање нових, интересантних програма, као и нових, али и већ познатих уметника из земље и иностранства. Приходи са ових концерата намењени су куповини и обнови инструмената Оркестра Народног позоришта.
Публика је вишеминутним аплаузима наградила све учеснике концерта, а посебну наклоност и симпатије исказала је према гостима - Ређи и Синчуку.
Иначе, за разлику од украјинског уметника Ређе, који је први пут гостовао у Народном позоришту, београдска публика је већ имала прилике да упозна руског пијанисту Синчука на неколико солистичких концерата, као и на наступима са Филхармонијом младих „Борислав Пашћан“. И овога пута, гледаоци су били одушевљени његовим наступом, а он им је после бурног аплауза, уѕвратио на најбољи могући начин - извео је на бис Рахмањинов Прелид у g-moll-u,op.23 br.5.
Концерту су присуствовали државни секретар у Министарству културе Мирослав Тасић, помоћник министра културе задужен за медије и информисање Драган Коларевић, амбасадор Сједињених Америчких Држава Мајкл Кирби, отправник послова Амбасаде Русије Владимир Уласевић, амбасадор Белорисује Владимир Чушев, принцеза Јелисавета Карађорђевић и друге јавне личности.
М.Б.