Вести

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ У БЕОГРАДУ ОРГАНИЗУЈЕ ЛИКОВНИ КОНКУРС ПОВОДОМ ПРЕМИЈЕРЕ ОПЕРЕ "ЧАРОБНА ФРУЛА"

12 мај 2015

Народно позориште у Београду организује ЛИКОВНИ КОНКУРС за ученике школа у Београду поводом премијере Моцартове опере „Чаробна фрула“, која ће се одржати 17. јуна на Великој сцени. Конкурс је намењен  ученицима узраста од 10 до 14 година (V-VIII разред) и за циљ има популарисање позоришта и оперске уметности код деце, као и развијање уметничких афинитета.

Пропозиције конкурса:

На основу кратког синопсиса представе, који се налази у прилогу конкурса,потребно је нацртати цртеже, формата не мањег од папира димензија Б3, који одговара радњи представе. Стил и техника су питање слободног избора.

Трајање конкурса:
од 15.05. до 01.06.

Награде:
Жири састављен од реномираних уметника, чланова Народног позоришта, ће од свих пристиглих радова изабрати неколико, који ће бити интегрисани у сценографију поменуте представе. Поред тога, ученици/аутори награђених цртежа ће добити по три бесплатне карте за премијеру „Чаробне фруле“, а аутор најбољег рада и по две бесплатне карте за три опере по избору победника до краја 2015. године. Такође, професор аутора награђеног рада добија две бесплатне карте за премијеру „Чаробне фруле“.

I чин:

У давна, прадавна времена, у измишљеној земљи, дешава се ова измишљена прича. Принца Тамина напало је огромно чудовиште, налик на џиновску змију. Он се бежећи од страшне немани, онесвести од страха, али га спашавају три даме Краљице Ноћи. Када се освести, Памино угледа Папагена, веселог човека–птицу и док ћаска са њим, поново наилазе три даме, овога пута доносећи Тамину портрет прелепе Памине, ћерке Краљице Ноћи, коју је отео моћни Сарастро. Тамино се заљубљује у њу, иако је никада није видео уживо и обећава Краљици Ноћи да ће јој довести ћерку, а за узврат, Краљица Ноћи обећава њему да ће му за награду дати Памину за жену. Она поклања Тамину чаробну фрулу, да га чува на опасном путовању, а Папагена одређује као његовог помоћника и водича. И Папагено добија на поклон чаробне звончиће, да му се нађу у невољи. Уз помоћ фруле и звончића, Тамино и Папагено проналазе Памину, али сазнају да Сарастро није зли чаробњак, већ врховни свештеник. Он је одвео Памину, да би је заштитио од лошег утицаја њене мајке, која је препуна амбиције да завлада целим светом. Памина је дата Моностатосу на чување, али он је зао и када Памина одбије његово удварање, он обећава да ће им се осветити. Памина и Тамино се одмах заљубљују једно у друго, али да би могли да буду заједно, он мора да прође кроз разна искушења и да приступи храму посвећених.

II чин:

Сарастро, са осталим свештеницима у храму, припрема три теста, које Тамино мора да прође, да би задобио Памину. Први тест је “Ћутање”. Када се Тамино обавеже на ћутање, Памина, која ништа не зна о томе, га моли за разговор, али он остаје доследан, те она закључи да је он више не жели. Ипак, три добра духа, који брину о њима све време, је разувере и убеде у његову љубав. Други тест је “Ватра”, а трећи “Вода”. Тамино и Памина, заједно, уз помоћ чаробне фруле, пролазе лако оба ова теста. У међувремену, Папагено не успева да прође ни тест ћутања, али због доброг срца и чисте душе, а уз помоћ чаробних звончића, успева да пронађе изабраницу свога срца – Папагену, жену–птицу, која је иста као и он. И њих двоје се на први поглед заљубљују једно у друго и одмах планирају велику породицу са пуно деце. У међувремену, Краљица Ноћи, бесна и огорчена, у друштву својих дама и злог Моностатоса, долази пред храм, покушавајући да провали у њега, али је онеспособи јак удар грома. На крају, Сарастро благосиља Таминову и Паминину љубав, која је победила сва зла и прошла све тестове.