Вести

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „РАДМИЛА БАКОЧЕВИЋ - НЕЗАБОРАВНА НОРМА“, 12. ДЕЦЕМБРА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

7 децембар 2015

Изложба „Радмила Бакочевић - незаборавна Норма“, аутора Драгана Стевовића, биће отворена у суботу 12. децембра (18,30) у Музеју Народног позоришта у Београду.
Поставка се припрема поводом 60 година уметничког и 40 година педагошког рада српске оперске диве.
Током каријере, (43 сезоне певала је у Народном позоришту), Радмила Бакочевић је својим раскошним гласом оплеменила готово све што је било написано за лирско-драмски фах: од Вердија, преко Пучинија, до Белинијеве “Норме”, коју је певала више (преко 500 пута) и од саме Марије Калас.
Такође, она је једна од уметница са највише отпеваних представа у 20. веку поред Фјоренце Косото, Пјера Капучилија и Пласида Доминга.
Равноправно са оперском каријером неговала је и концертно певање. Са изразитим смислом за извођење ораторијумских дела, немачког, француског и руског лида и песама југословенских композитора, наступала је на концертним подијумима у Бечу, Берлину, Дрездену, Паризу, Риму, Москви, Лењинграду, Београду, Загребу, Љубљани...
За разна уметничка остварења добила је више признања, као што су Октобарска награда Града Београда (1960), Седмојулска награда (1970), Награда АВНОЈ-а (1979), Вукова награда (1991), Награда “Targo d’oro” за креацију Норме која је у сезони 1976/77. године проглашена најбољим оперским остварењем у Италији, Награда Удружења музичких уметника Србије (УМУС) за животно дело (2011)...
М.Б.